Absolvenții clasei a XII-a care nu au luat Bacalaureatul 2024 în sesiunea de vară au dat marți, 20 august, a doua probă scrisă a sesiunii de toamnă, proba obligatorie a profilului. Subiectele au fost publicate pe edu.ro, dar pot fi consultate și pe Digi24.ro.
Subiectele și baremul la Istorie la BAC 2024
Baremul de corectare:
Subiectele și baremul la Matematică la Bac 2024
Subiectele pentru profilul Mate-Info
Baremul de corectare:
Subiectele pentru profilul pedagogic
Baremul de corectare:
Subiectele pentru profilul Științele naturii
Baremul de corectare:
Subiectele pentru profilul tehhnologic
Baremul de corectare:
Potrivit Ministerului Educaţiei, au fost prezenţi 14.853 de candidaţi din totalul celor 17.541 înscrişi pentru susţinerea acestei probe de examen.
Calendarul sesiunii de toamnă BAC 2024
- 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
- 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00);
- 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor;
- 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale.
Restricții pe durata probei susținute la BAC 2024
- Candidații nu au voie să schimbe biletele de examen;
- Candidații nu au voie să intre în sala de examen cu manuale, dicționare, notițe, orice fel de lucrare sau însemnări, dar nici telefoane mobile sau alt mijloc electronic de calcul ori comunicare;
- Nerespectarea acestori reguli impuse va duce la eliminarea candidatului din examen de către președintele comisiei, indiferent dacă materialele au fost sau nu folosite.
Cum se depun contestațiile la Bac 2024
Candidații nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații la Bacalaureat 2024 pentru una sau mai multe probe. Depunerea contestației reprezintă un drept legitim pentru fiecare cadidat la o nouă evaluare, însă nu garantează o creștere a notei.
Lucrările de contestații ajung într-o comisie de profesori evaluatori care vor recorecta și vor acorda note potrivit baremului de evaluare pentru probele scrise. Ulterior, lucrările elevilor sunt sigilate și trimise către președintele comisiei de contestații, care va compara notele acordate după reevaluare cu notele obținute la prima corectură.
În cazul în care, diferența de notare dintre cele două corecturi este mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, lucrarea va fi reevaluată de către alți doi profesori evaluatori. Nota obținută în urma contestațiilor este definitivă și nu mai poate fi modificată.
În zilele în care sunt programate probe scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi, între orele 8,00 şi 16,00, linia TELVERDE 0800 801 100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea/desfăşurarea examenului.
Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea şi a obţinut, în final, cel puţin media 6.
Editor : M.B.