Reporter: De câte ori ai fost în club sau la mare în cei patru ani?
Dan Burlacu: O singură dată la mare, în club n-am fost niciodată.
Andreean Florentina Ghinescu: De foarte puţine ori. Nu ştiu un număr, dar de puţine ori.
Ei sunt şefii de promoţie ai Academiei de Poliţie. Unul va lucra în Poliţia Română, celălalt va fi ofiţer al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Au terminat facultatea cu o medie de peste 9,90 şi au luat nota maximă la examenul de licenţă. Sunt bucuroşi că au un loc de muncă asigurat, dar nu visează deocamdată la steluţele de pe umerii superiorilor.
Dan Burlacu: Doresc să iau fiecare etapă la timpul ei, fiecare. Să trec prin toate cele necesare meseriei de pompier. Doresc să activez la o unitate şi să particip la intervenţii.
Andreean Florentina Ghinescu: Nu poţi să ajungi la un nivel înalt din prima. Trebuie să depui multe etape, trebuie să demonstrezi că meriţi.
Alţii însă, graţie unor relaţii privilegiate, ajung în posturi călduţe din Ministerul Afacerilor Interne, fără prea mult efort. O dovedesc anchetele procurorilor.
„Inculpatul Nițescu Roger Valeriu este absolvent al secției de vioară din cadrul Liceului George Enescu și a fost, pe rând, muncitor necalificat, artist liric (corist), agent vânzări, director vânzări, director comercial, director cabinet (în cadrul a două ministere). În anul 2007 a absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Bioterra București, iar în anul 2010 a fost încadrat direct subinspector în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrări. A fost avansat înainte de termen la gradul de inspector în anul 2012”, scrie în rechizitoriul procurorilor DNA în dosarul lui Cristian David.
Inculpatul despre care vorbesc anchetatorii este consilierul fostului ministru de interne Cristian David. Nu a absolvit niciodată Academia de Poliţe şi a avut timp să meargă şi la mare şi în cluburi.
Dumitru Coarnă, vicepreședintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor: E un sentiment de frustrare. Îşi pun probleme cu privire la carieră. În legea 360 sunt anumite aspecte care permit altora să vină din afară şi să ocupe acele funcţii, iar cei care sunt produsul sistemului aşteaptă la rând.
Repartizaţi în unităţile lor, absolvenţii vor fi subinspectori timp de patru ani şi vor câştiga, lunar, cel mult 2.000 de lei net. Conform Statutului Poliţistului, pot ajunge la o funcţie de conducere şi un grad pe măsură după 15-20 de ani de muncă.
Corpul ofiţerilor de poliţie:
- chestor-şef de poliţie - 2 ani
- chestor principal de poliţie - 2 ani
- chestor de poliţie - 2 ani
- comisar-şef de poliţie - 3 ani
- comisar de poliţie - 3 ani
- subcomisar de poliţie - 4 ani
- inspector principal de poliţie - 3 ani
- inspector de poliţie - 3 ani
- subinspector de poliţie - 4 ani