Acest liceu este printre cele mai vechi din țară. Are tradiție în studiul științelor, de aici au plecat viitori medici și cercetători, dar și artiști plastici.
Farkas-Pall Kristóf, elev al acestui liceu, a obținut mențiune la olimpiada națională de chimie. „Încă nu am decis unde voi merge la Universitate, dar cea mai mare șansă este în Marea Britanie. Am aplicat deja și în Londra și Cambridge. Cred că universitățile străine au mai multe posibilități în cercetare, pot să învăț mai mult decât aici. Dintre olimpicii mai mari cu care m-am întâlnit la olimpiade, mulți au mers în străinătate, inclusiv Marea Britanie”, a explicat el.
„Înainte de olimpiadă sunt zile când studiez și de la 8 dimineața la 7 seara, aproape fără oprire. Aproape în fiecare zi mai studiez după școală, câteva ore”, a adăugat el.
Liceul își desfășoară activitatea într-o fostă mănăstire
Adeseori se spune despre școală că este ca o catedrală, un loc sfânt unde intri neinițiat și de unde ieși plin de învățăminte. Dincolo de metaforă, elevii de la liceul Ady Endre învață, la propriu, într-o catedrală.
„Școala are 242 de ani. A fost condusă timp de 160 de ani de Ordinul Ursulinelor, specializat pe educarea fetelor. La început a fost o școală elementară de fete, în 1858 clădirea a fost extinsă, s-au pornit primele clase de învățătoare. Clasele de fete s-au păstrat până prin 1950. După al Doilea Război Mondial, școala a avut diverse denumiri. Au funcționat chiar și 14 clase paralele. După revoluție, școala s-a scindat. Au luat naștere două liceee: Liceul teoretic Ady Endre și Liceul Aurel Lazăr, cu predare în limba română, ambele devenind emblematice pentru oraș”, a explicat Bogdan Karoly, directorul adjunt al liceului Ady Endre.