Cluj, amfiteatrul facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. Elevi de liceu scriu de zor și cam jumătate dintre ei nu sunt din Cluj. Câțiva au venit de la Craiova sau Iași.
- De unde ai venit?
- De la Mediaș. Pentru concurs. Vreau să vin aici la facultate.
- Am auzit de la niște prieteni care au și ei au dat acest examen. Am venit în primul rând să-mi testez cunoștintele.
Dacă Iulia sau Paul vor lua note bune la acest concurs, vor scăpa de examenul de admitere la facultate. E drept că au concurență serioasă căci, la această ediție, s-au prezentat aproape 1000 de candidați. În 2013, la prima ediție, au venit jur de 150 de elevi.
„Oferim 60 de locuri pentru participanții la concursul Economicus care le oferă posibilitatea să intre la facultate fără să dea admitere. Indiferent de nota la bacalaureat, ei intră cu media 10 la admitere”, spune Răzvan Mustanță, prodecanul facultății de Științe Economice.
Cele mai multe facultății organizează două concursuri, în aprilie și mai, iar la admitere se ia în calcul cea mai bună notă. În cazul facultăților umaniste, concursul poate costa în scrierea și susținerea unor referate și se pot înscrie și elevii de clasa a XI-a. Chiar dacă că nu au parcurs toată materia de liceu, în cazul anumitor facultăți se pune accent pe felul în care un candidat poate să comunice sau să dezbată un anumit subiect. La Sociologie, cei care vor să scape de grija examenului de admitere trebuie să mai dovedească și faptul că au făcut cel puțin 20 de ore de voluntariat. Nu contează dacă la un azil de bătrâni sau la vreo Grădină Zoologică.
Universitățile au la rândul lor de câștigat de pe urma pre-admiterilor, căci își asigură studenți bine pregătiți. Modelul a fost preluat de mai multe universități din țară, pe măsură ce rata de promovare la bacalureat a scăzut și tot mai puțini tineri au avut dreptul să se înscrie în învățământul superior.