E cod roșu de inundații pe raza județelor Galați și Vaslui. Avertizarea e valabilă până duminică la prânz

Data publicării:
INUNDATII_GL_SLOBOZIA_CONACHI_05_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunțat sâmbătă prelungirea avertizării de Cod roşu de inundaţii pentru râuri din bazinele hidrografice Siret şi Prut, pe raza judeţelor Galaţi şi Vaslui, până duminică, la ora 12:00.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi menţinerea nivelurilor peste Cotele de periocol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se prelungeşte avertizarea hidrologică Cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Siret - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Fălciu (judeţele Galaţi şi Vaslui)”, se arată într-un comunicat INHGA, preluat de Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Administraţia Apele Române a anunţat de asemenea, într-o postare publicată pe Facebook, că a fost realizată o breşă controlată în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Independenţa, aceasta favorizând scurgerea mai rapidă a apelor de pe râul Geru şi râul Suhu (afluent al acestuia), cantonate în zona localităţilor Pechea şi Slobozia Conachi.

„Astfel, se creează o curgere paralelă cu cursul de apă, apa provenită din crearea breşei fiind astfel descărcată mai rapid înapoi în râul Geru, în zona de confluenţă a acestuia cu râul Siret. Breşa controlată a fost realizată conform prevederilor Regulamentului pentru gestionarea Situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii cu aprobarea Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă convocat în regim de urgenţă. Codul roşu hidrologic emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a fost prelungit până mâine la ora 12:00”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri