Dresura de animale ar putea fi interzisă la Circul Globus din Bucureşti. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru figurează pe ordinea de zi a şedinţei de azi a Consiliului General al Municipiului București. Decizia ar putea fi luată după incendiul de la începutul lunii ianuarie în care mai multe animale ale circului și-au pierdut viața.
După incendiul de la o anexă a circului Globus, în urma căruia 11 animale au murit, printre care doi tigri, o petiție pentru interzicerea exploatării animalelor sălbatice la circuri a fost semnată de peste 60.000 de persoane.
De asemenea, la scurt timp de la incendiu, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că susține un proiect de hotărâre pentru interzicerea utilizării animalelor sălbatice în circurile din București, proiect elaborat de consilierul municipal ALDE Tudor Ionescu.
Tudor Ionescu a declarat, la rândul lui, că proiectul de hotărâre face parte dintr-o strategie mai amplă care vizează protecția și bunăstarea animalelor, o strategie elaborată în urma consultărilor cu cetățeni, cu medici veterinari și cu ONG-uri.
El a precizat că strategia are doi piloni: unul care tratează problematica animalelor fără stăpân și unul care abordează partea de educație, atât civică, cât și chinologică.
Astfel sunt vizate chestiuni precum: sterilizarea animalelor fără stăpân, prevenția abandonului, modul în care pot fi capturați câinii de pe stradă, cu minimizarea traumei la care sunt supuși.
Strategia vizează și înființarea unui sistem de tip SMURD pentru animale, cu clinici mobile, care să poată să intervină rapid în cazul animalelor accidentate care nu pot fi transportate imediat. De asemenea, poliția animalelor va trebui să ia măsuri în cazul câinilor abandonați pe stradă de către stăpâni.
În România, un proiect de lege inițiat de Remus Cernea în 2015 pentru interzicerea exploatării animalelor sălbatice în circuri a fost respins de Senat. Proiectul trebuie să ajungă în Camera Deputaților.
Sectorul 1 și Sectorul 6 din Capitală interzic circurile
La nivel național nu există o lege care să interzică folosirea animalelor sălbatice la circuri, ci doar legea 205/2004 privind protecția animalelor, modificată și republicată în 2014. Cu toate acestea, două sectoare din Capitală au interzis circurile și spectacolele care au în programul de divertisment dresuri de animale sălbatice.
Consiliul local al Sectorului 1 din Capitală a interzis, în noiembrie 2016, pe raza sectorului spectacole cu plată sau gratuite oferite de către circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, care au în programul de divertisment dresuri de animale sălbatice, domestice, de companie, precum și cele care au expoziții de animale sălbatice (tip zoo).
Hotărârea a fost adoptat la inițiativa unui consilier USB și nerespectarea prevederilor se sancționează cu amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 lei.
De asemenea, la finalul anului trecut, și Consiliul Local al Sectorului 6 a adoptat o hotărâre identică, tot la inițiativa unui consilier USR.
Consilierul USR, Camelia Fasie, a motivat că spectacolele de circ și expozițiile cu animale folosesc pentru dresaj „practici și metode inacceptabile, neomologate sau recunoscute de vreun organism autorizat, practici care încalcă atât normele etice cât și legislația națională și cea europeană, aplicabile în materie”.