Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că susține un proiect de hotărâre pentru interzicerea utilizării animalelor sălbatice în circurile din București, proiect elaborat de consilierul municipal ALDE Tudor Ionescu și care urmează să figureze pe ordinea a de zi a următoarei ședințe a Consiliului General al Capitalei, scrie Agerpres.
„Susțin acest proiect. De câteva luni de zile, domnul consilier general Tudor Ionescu mi-a prezentat proiectul și am fost de acord cu el. Lucrurile s-au precipitat acum, având în vedere evenimentul total neplăcut și tragic de ieri, când a avut loc acel incendiu la adăpostul din Petricani. Lucrurile trebuie să intre în linie dreaptă. Nu este o preocupare începând de ieri până azi. De câteva luni analizăm proiectul domnului consilier general și suntem cu toții de acord să îl susținem, să îl promovăm în prima ședință de Consiliu General, care va avea loc în ultima săptămână a lunii ianuarie”, a declarat primarul general, vineri, după ce a vizitat adăpostul de câini din Bragadiru.
Tudor Ionescu a declarat, la rândul lui, că proiectul de hotărâre face parte dintr-o strategie mai amplă care vizează protecția și bunăstarea animalelor, o strategie elaborată în urma consultărilor cu cetățeni, cu medici veterinari și cu ONG-uri.
Citiți și:
Petiție pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circuri
El a precizat că strategia are doi piloni: unul care tratează problematica animalelor fără stăpân și unul care abordează partea de educație, atât civică, cât și chinologică.
Astfel sunt vizate chestiuni precum: sterilizarea animalelor fără stăpân, prevenția abandonului, modul în care pot fi capturați câinii de pe stradă, cu minimizarea traumei la care sunt supuși.
„De fapt, aceste adăposturi trebuie transformate în centre de adopție, unde să putem să venim în weekend, să ne plimbăm, împreună cu familia, să interacționăm cu un cățel dintr-un țarc, să vedem cum ne înțelegem și dacă putem să îl adoptăm”, a explicat el.
Potrivit lui Ionescu, câinii care nu sunt adoptați pot fi folosiți în scopuri educaționale sau în centrele de bătrâni.
„(Strategia propune - n.r.) un centru educațional care să fie la periferia Bucureștiului unde să putem să mergem, iar copiii să experimenteze interacțiunea cu animale într-un mediu controlat. E bine să citim, să vedem poze, să vedem documentare, dar interacțiunea și experiența ne ajută să învățăm cel mai mult”, a explicat el.
Strategia vizează și înființarea unui sistem de tip SMURD pentru animale, cu clinici mobile, care să poată să intervină rapid în cazul animalelor accidentate care nu pot fi transportate imediat. De asemenea, poliția animalelor va trebui să ia măsuri în cazul câinilor abandonați pe stradă de către stăpâni.