Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită demisia „de onoare” a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, și a tuturor membrilor CSM care s-au alăturat comunicatelor CSM în care președintele Klaus Iohannis e criticat pentru refuzul acestuia de a o numi pe judecătoarea Dana Gîrbovan în funcția de ministru al Justiției.
Asociația Forumul Judecătorilor din România (AFJR) și Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ) dezaprobă poziția CSM referitoare la refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o desemna pe Dana Gîrbovan la șefia Justiției.
„Rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenței justiției, consacrat de art.133 din Constituția României, este grav afectat”, se arată într-un comunicat publicat de cele două asociații și semnat de judecătorii Dragoș Călin, Lucia Zaharia și procurorii Bogdan Pîrlog și Sorin Lia.
„Comisia de la Veneția s-a pronunțat în sensul că «judecătorii nu pot fi membri ai partidelor politice, nu pot participa la activități politice și nu trebuie să se pună într-o poziție care le-ar putea periclita independența sau imparțialitatea». Recomandările sunt reținute inclusiv de CCR, prin decizia nr. 45/2018”, declară reprezentanții AFJR și AIJ.
„Răspunzând tuturor exigențelor şi recomandărilor instituite la nivel european, confirmate şi prin opiniile Comisiei de la Veneția şi ale Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, inclusiv Constituția României, prin dispozițiile articolului 125 alin. (3) şi art. 132 alin. (2), a prevăzut că funcția de judecător şi procuror este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”, mai precizează comunicatul .
Magistrații amintesc faptul că eliberarea din funcție a judecătorului candidat la postul de ministru al Justiției (Dana Gîrbovan) nu devenise efectivă la data trimiterii propunerii de numire în funcție.
În aceste condiții „deveneau incidente dispozițiile cuprinse în Constituția României, precum și recomandările relevante ale organizațiilor internaționale, dar mai ales decizia Curții Constituționale a României nr. 45/2018 care statuează că, atât timp cât o anumită persoană dețină calitatea de judecător sau procuror, aceasta poate exercita numai activitățile specifice acestor funcții, astfel încât funția de ministru al Justiției este incompatibilă cu aceea de magistrat”, se arată în comunicat.
În egală măsură, magistrații spun că „exprimarea de Secția de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a unei poziții de susținere publică a programului electoral al unui potenţial ministru propus de un partid politic este de natură a pune în discuție credibilitatea întregului sistem judiciar, imaginea justiției şi a corpului magistraților din România, ridicând semne de întrebare cu privire la rolul acestui organism, de garant al independenței justiției şi poziția de neutralitate conferită constituțional, mai ales în contextul preelectoral al momentului”.
Președintele CSM, Lia Savonea și secția de judecători a CSM se află în conflict deschis cu președintele Klaus Iohannis după refuzul șefului statului de a o numi pe Dana Gîrbovan la conducerea Ministerului Justiției.
Editor web: Mihnea Lazăr