Doctorul Lucan, surprins în avion citind o carte despre oameni acuzați pe nedrept

Data actualizării: Data publicării:
crop mihai lucan in avion_andrei ciurcanu

Medicul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT sub control judiciar pentru delapidare în cazul Institutului de Urologie şi Transplant din Cluj, a fost surprins luni seară într-o cursă de avion pe ruta București - Cluj-Napoca, în timp ce citea o carte despre criminali acuzați pe nedrept de sistemul de justiție din SUA.

Fotografia a fost publicată de jurnalistul de investigații Andrei Ciurcanu, marți dimineață, pe Facebook. El a relatat că „după câteva ore petrecute în arest, Mihai Lucan își ostoiește sufletul citind romane inspirate din realitate despre drama unor criminali acuzați pe nedrept de sistemul de justiție din Statele Unite ale Americii”.

Fotografia a fost făcută aseară, în cursa TAROM București-Cluj-Napoca.

Romanul pe care îl citea medicul Mihai Lucan este „Nevinovatul”, scris de John Grisham.

„I-aș recomanda medicului să citească romanul "Când în fiecare zi e joi", de Hanna Bota. Acolo va găsi povestea reală a mai multor copii cu insuficiență renală, victime condamnate la o viață și o moarte în agonie de un sistem medical ticălos. Acel sistem ticălos pe care el, Mihai Lucan, l-a construit, dijmuit și muls atâția ani în Cluj. Eu mă întreb cum poate dormi noaptea acest personaj, dovada vie că un chirurg se poate lesne deghiza în gropar când buzunarul o cere. Trăim într-un stat ticălos!”, a mai scris jurnalistul.

Luni, doctorul s-a prezentat la Poliţie conform termenilor controlului judiciar decis în cazul său şi al fiului său. El a declarat, ieri, referindu-se la jurnalul găsit de procurori asupra sa, că mai are o agendă şi că nu este nimic secret, negând totodată informaţiile conform cărora ar fi intenţionat să îl abordeze pe şeful DIICOT.

„Mai am o agendă, dacă vreţi v-o dau, ca să vedeţi cât de secretă e. Nu comentez ce spun procurorii. Crdeţi că am vrut să-l abordez pe şeful DIICOT? Aţi interpretat greşit. Cele mai mari acuzaţii posibile. Exclus ca în conturile firmei mele să fi ajuns 5 milioane de lei. Doar Dumnezeu poate să mă protejeze”, a spus Mihai Lucan, care s-a prezentat la Poliţie conform termenilor controlului judiciar decis în cazul său şi al fiului său.

Medicul avea un jurnal în care îşi nota planurile, inclusiv pe acela conform căruia avocata lui ar fi trebuit să creeze „un cerc protector” în jurul său, construind în locul său relaţii cu oameni din sistemul judiciar.

Surse judiciare citate de News.ro susţin că în iulie 2017 Lucan, care deja ştia că este vizat într-un dosar DIICOT, notase în jurnal, care consemnează nume şi date considerate foarte interesante de către anchetatori, că avocata lui trebuie să facă „cerc protector” în jurul său şi să creeze un sistem relaţional cu oamenii din sistemul judiciar sau care i-ar fi putut fi utili în respectivul context.

În ceea ce-l priveşte pe procurorul de caz, medicul făcuze un studiu minuţios, cu cele mai mici detalii din viaţa acestuia.

Conform notelor din jurnal, unele dintre maximele preferate ale medicului Mihai Lucan ar fi fost „Dacă vrei să prinzi peşte, fă-te cârlig” şi „Cine ridica sabia asupra mea, îi va cădea mâna”.

De unde a pornit dosarul DIICOT despre doctorul Lucan

Medicul Mihai Lucan şi fiul acestuia, Valeriu Ciprian Mihai Lucan, reţinuţi de către procurorii DIICOT în dosarul de delapidare şi constituire a unui grup infracţional organizat, vor fi cercetaţi sub control judiciar, au decis magistraţii Tribunalului Bucureşti, care au respins vineri propunerea procurorilor de arestare preventivă. Decizia poate fi însă atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Aceeaşi decizie - de plasare sub control judiciar - a fost luată şi în cazul celor doi directori ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj - Dan Emil Fofiu - Sânpătreanu şi Sanda Rodica Baciu - reţinuţi şi ei în acest dosar.

Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu - Sânpătreanu şi directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost reţinuţi joi pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Conform unor surse judiciare, fostului şef al Institutului de Urologie din Cluj i-ar fi căzut din buzunar 5.000 de euro, joi, în momentul în care urma să iasă din biroul procurorului.

Aceleaşi surse spun că la percheziţiile domiciliare făcute la locuinţa profesorului anchetatorii ar fi fost descoperit 600.000 de euro, ceasuri foarte scumpe şi bijuterii. 

Procurorii DIICOT au făcut în decembrie cinci perchezitii la Cluj, una fiind la clinica medicală privată a familiei Lucan, în acest dosar.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri