Astăzi se împlinesc 46 de ani de la cutremurul care s-a produs în România pe 4 martie 1977.
Seismul a avut epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri, și a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Cutremurul din 1977 s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, dar și la Moscova și Sankt Petersburg.
Aproximativ 1.570 de oameni au murit în România la cutremurul din 1977, 11.300 au fost răniți și peste 35.000 de locuințe au fost distruse sau avariate. Majoritatea pagubelor materiale s-au înregistrat în București, unde 33 de clădiri s-au prăbușit. Printre ele, blocul Dunărea, blocul Wilson sau blocul Scala.
Cutremurul din Vrancea a provocat pagube și în Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.
Printre personalitățile care și-au pierdut viața atunci se numără actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț sau cântăreața Doina Badea.
După cutremur, pe teritoriul României s-au instituit starea de necesitate. Peste 30.000 de pompieri şi militari au fost mobilizaţi pentru operațiunile de salvare, cel mai mare număr de salvatori care au acţionat simultan vreodată în România.
Stenogramele ședinței Comitetului Politic Executiv din 5 martie 1977