Informații cutremurătore apar în dosarul permisele de port-armă din Caraș Severin. Un adolescent a fost împușcat mortal cu o armă de vânătoare chiar de fratele său, care ar fi obținut permisul ilegal.
Una dintre persoanele care a obținut dreptul de a ieși la vânătoare fără să susțină un examen real și fără să participe la cursurile obligatorii prin lege și-ar fi împușcat mortal, din greșeală, fratele adolescent, în luna august a acestui an, potrivit procurorilor DIICOT care anchetează dosarul permiselor de port-armă obținute ilegal în Caraș Severin.
S-a întâmplat la o partidă de vânătoare, în județul Caraș Severin. Cei doi se aflau într-un lan de porumb, iar bărbatul l-a confundat cu vânatul.
Nu este singurul incident de acest fel. La sfârșitul săptămânii trecute, tot în Caraș Severin. Un bărbat a fost mutilat după ce a fost împușcat din greșeală de partenerul său de vânătoare.
În referatul procurorilor este menționată și o convorbire între comisarul de poliție Nicolae Cernea și administratorul firmei care susținea examenele, din care „reiese clar că cei 2 înțeleg consecințele negative ale conduitei lor de promovare a unor cursanți care nu dețin minimul de cunoștințe în mânuirea unei arme și, totuși, continuă să promoveze persoane neinstruite în vederea deținerii, portului și folosirii unei arme letale sau neletale”.
Procurorii vorbesc și despre cazul unui alt suspect în dosar, care a împușcat un cal sălbatic, deși nu avea autorizație de vânătoare, și un vițel aparținând unui sătean din localitatea Gârliște.
Este vorba despre persoana care, după ce a fost picată în urma unui concurs organizat corect pentru prelungirea permisului de port-armă, a invocat numele lui Mihai Fifor, pe atunci ministru de Interne, pentru a face presiuni asupra polițiștilor.
5 persoane au fost reținute în acest dosar, iar prefectul județului, Matei Lupu, a fost plasat sub control judiciar.
Șeful Serviciului Arme din IPJ Caraș Severin și alți polițiști sunt bănuiți că au luat mită pentru a divulga subiectele de la examene în favoarea unor persoane care voiau arme, dar nu făceau cursuri, potrivit procurorilor.
Membrii grupului infracțional sunt bănuiți că au obținut beneficii materiale de la persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme. Concret, reprezentanții societății comerciale autorizate în domeniul armelor și al munițiilor, în baza legii, organizau cursuri de instruire teoretică și practică, la finalizarea cărora cursanții susțineau un examen în fața unei comisii formate din polițiști specializați. În cazul promovării examenului, cursanților li se elibera un certificat de absolvire care stătea la baza eliberării autorizației de procurare a unei arme. În realitate, cei doi reprezentanți ai societății comerciale autorizate nu susțineau cursurile și atestau în mod fictiv prezența cursanților la ore.
Înainte de susținerea examenului, polițiștii din grupare divulgau celor doi reprezentanți ai societății comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanților care susțineau examenul, promovabilitatea fiind în procent de 100%.