De ce dă erori termoscanerul? Explicațiile profesorului de fizică Silviu Gurlui

Data publicării:
Prof. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universității Iași
Prof. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universității Iași Foto: captură TV

Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității din Iași, a explicat miercuri seara la Digi24 de ce termoscanerul - care a dat naștere atâtor controverse - poate indica o temperatură greșită.

Măsurarea temperaturii (termoscanarea) la intrarea în supermarket sau la sediile firmelor cu peste 50 de angajați este obligatorie, iar cei care nu fac acest lucru riscă o amendă.

Oamenii care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius nu vor fi primiți în incinte. Totuși, pentru că sunt mai mulți factori care pot influența temperatura corporală, dacă o persoană are o temperatură mai mare de 37,3 grade, îi vor fi date câteva minute de răgaz, apoi i se va lua din nou temperatura. Dacă și a doua oară valoarea este peste normal, respectiva persoană va fi sfătuită să consulte un medic și nu va fi lăsată să intre în clădire.

Profesorul Silviu Gurlui a explicat miercuri seara la Digi24 că termoscanarea nu dăunează sănătății oamenilor, dar sunt factori care pot influența măsurarea temperaturii de la distanță.

„Fiecare corp, la o anumită temperatură, emite o radiație care se numește radiație termică. Această radiație este măsurată prin termoscanare și intensitatea ei este legată de temperatura corpului și de alte proprietăți ale corpului. Trebuie să știm însă că această temperatură măsurată nu este aceeași în orice mediu, de aceea ea trebuie să fie luată în anumite condiții. Tot ce intervine între instrumentul de măsură și corp, mediul acesta, poate să influențeze precizia măsurării temperaturii. Pot fi turbulențe de aer, poate fi o umiditate diferită, dar poate fi și starea suprafeței corpului, dacă de exemplu avem o cremă aplicată pe frunte. Or, oricare dintre acești parametri pot modifica precizia măsurii temperaturii în anumite condiții”, a arătat profesorul Silviu Gurlui. 

Profesorul de fizică a mai spus că testele pe care le-a făcut în laborator au arătat că temperatura arătată de termoscanere poate fi mai mică cu câteva grade atunci când se aplică o cremă pe față, lucru care se întâmplă de regulă în viața de zi cu zi. Deci, nu întotdeauna precizia este atât de bună, a punctat profesorul Silviu Gurlui.

Sunt mai mulți parametri care pot influența valoarea temperaturii măsurate de termoscanere. Pe de o parte, ține de instrumentul în sine, de calitatea lui, de model, de calitatea optică, mai există un parametru care se numește „emisivitate”, un parametru extrem de precis, care dacă nu este introdus în aparat corect, valorile pot fi eronate, spune fizicianul. Presupunând că instrumentul este foarte bun și toate reglajele sunt făcute bine, mai rămân probleme legate de mediu și de calitatea suprafeței - dacă prezintă un aspect anume, dacă am o anumită cremă aplicată, dacă în momentul efectuării măsurătorii sunt variații ale aerului din spațiul dintre instrument și suprafața de măsurat - atunci pot apărea diferențe de temperatură și sunt lucruri explicabile, a spus profesorul Gurlui.

Pe de altă parte, controversele legate de termoscanare au pus în discuție și legalitatea acestui demers. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că nu există nicio problemă de legalitate și că măsurarea temperaturii nu înseamnă că oamenilor li se iau datele sau „CNP-ul de pe frunte”, așa cum se arată în informații false distribuite pe rețelele sociale.

Și judecătorul Cristi Danileț a confirmat miercuri seara pentru Digi24 că nu există o problemă de legalitate.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...