Şapte deţinuţi sunt izolaţi şi monitorizaţi medical, în prezent, la Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava, cinci dintre aceştia fiind declaraţi negativ în urma testării pentru COVID-19, a informat sâmbătă Administraţia Naţională a Penitenciarelor, într-un comunicat transmis Agerpres.
Conform sursei citate, pentru ceilalţi doi deţinuţi au fost recoltate probele, conform procedurilor, rezultatele fiind în aşteptare.
De asemenea, arată ANP, toţi contacţii celor şapte deţinuţi sunt, în momentul de faţă, monitorizaţi din punct de vedere medical, coroborat cu aplicarea unor măsuri specifice de siguranţă internă.
"La nivelul Penitenciarului-Spital Bucureşti-Jilava a fost înfiinţată o secţie de izolare, amplasată într-un corp de clădire separat de celelalte secţii medicale, având ca destinaţie aplicarea unei conduite preventive în eventualitatea incidenţei unor cazuri de suspiciune sau risc epidemiologic. În prezent, în cadrul acestei secţii sunt izolaţi şi monitorizaţi medical şapte deţinuţi, cinci dintre aceştia fiind declaraţi negativ în urma testării pentru COVID-19. Pentru ceilalţi doi deţinuţi au fost recoltate probele, conform procedurilor, rezultatele fiind în aşteptare. Totodată, toţi contacţii celor şapte deţinuţi sunt, în momentul de faţă, monitorizaţi din punct de vedere medical, coroborat cu aplicarea unor măsuri specifice de siguranţă internă. Orice situaţie identificată se notifică Direcţiilor de Sănătate Publică de la nivelul judeţelor, menţinându-se o comunicare interinstituţională permanentă", se precizează în comunicatul citat.
Pe lângă secția de la Jilava, ANP anunță că a instituit măsuri și la penitenciarele din țară pe măsură ce au apărut cazuri de infecție. De exemplu, la Penitenciarul Târgu-Jiu, ca urmare a primului caz de infectare confirmat în județul Gorj, au fost limitate activitățile cu deținuții în afara locurilor de deținere și acordarea recompenselor cu permisiunea de ieșire din penitenciar, astfel încât să se evite contactul cu persoanele din exterior.
Totodată, acordarea dreptului la vizită se realizează doar cu dispozitiv de separare, potrivit Mediafax. Pentru menținerea legăturii cu mediul de suport, deținuților li se permite accesul la telefoanele publice instalate in interiorul locurilor de deținere, pe tot parcursul zilei, aceștia putând beneficia inclusiv de dreptul la comunicări on-line, transmite ANP.
În ceea ce privește prezentarea la instanțele de judecată în vederea îndeplinirii unor procedurilor judiciare, administrațiile locurilor de deținere au posibilitatea să solicite audierea prin sistem video-conferință.
Din punctul de vedere al măsurilor igienico-sanitare ce se impun în astfel de situații, în mod constant, se efectuează dezinfectări atât în spațiile și locurile unde au acces persoane din afara locului de deținere, cât și în autospecialele de transport deținuți.
Editor: I. I.