Exclusiv Cum își propun SUA să facă „concurență” Rusiei în Marea Neagră. Ben Hodges: „Asta este o veste bună pentru România”

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
marinari români salută o navă care trece pe lângă ei
Marinari români în cadrul unui exercițiu militar naval cu SUA în Marea Neagră, imagine de arhivă. Foto: Getty Images

Adoptarea Strategiei de Securitate a Mării Negre în Congresul SUA reprezintă „o veste bună pentru România”, este de părerea generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa. Un astfel de document obligă, practic, guvernul american să pună la punct o strategie amplă pentru zona Mării Negre, care să acopere domeniile economice, de apărare și de securitate. Astfel, SUA ar deveni un veritabil „concurent” al Rusiei într-o regiune în care Moscova își extinde nestingherită influența și controlul, a arătat Ben Hodges într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24.ro.

„În sfârșit, pentru prima oară în istorie, guvernul SUA trebuie să redacteze o strategie cuprinzătoare despre zona Mării Negre”, a spus Hodges. „Vorbim aici despre planuri pentru dezvoltarea economică, acțiuni la nivel diplomatic și cooperare în domeniul militar și al securității. Toate acestea ridică regiunea Mării Negre la un nivel ridicat de prioritate, ceea ce ne va permite să trimitem mai multe resurse în zonă. „Este, în sfârșit, o recunoaștere a faptului că această regiune, parte a Europei, este importantă pentru interesele strategice ale SUA”

Hodges arată că atenția crescută a SUA pentru Marea Neagră „este, în sfârșit, o recunoaștere a faptului că această parte a lumii este importantă pentru interesele strategice ale SUA”.

„Avem aliați aici (în zona Mării Negre), iar Rusia folosește regiunea pe post de bază de lansare a activitățile lor din Orientul Mijlociu, regiunea Mării Caspice și Balcani. Fac toate astea pentru că nu simt nicio presiune și nici existența vreunei concurențe în regiunea Mării Negre. Asta e o veste bună pentru România, pentru că (adoptarea strategiei) va aduce atât investiții și va conduce la întărirea eforturilor diplomatice ale SUA în regiune ”

Ben Hodges a mai apreciat drept „de neiertat” faptul că SUA și țările NATO nu au făcut până acum „nimic” pentru a opri activitățile ilegale ale Rusiei în Marea Neagră. Astfel, țările riverane la Marea Neagră ar trebui să coopereze pentru a forța flota rusă să respecte legile internaționale, a mai spus Hodges.

„Cred că România ar putea face mai mult, ar trebui să creadă mai mult în forțele proprii, dar aici ar trebui ca și SUA să intervină și să ofere o mână de ajutor. Și nici nu trebuie să o facă la nivel NATO, ci la nivel bilateral, cu un sprijin din partea forțelor aeriene sau navale ale SUA”.

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat luna trecută legea care autorizează bugetului apărării - National Defense Authorization Act (NDAA). În cadrul NDAA, a fost aprobat și proiectul de lege Black Sea Security Act (Strategia de Securitate a Mării Negre), printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney, care confirmă importanța strategică a regiunii Mării Negre și deschide calea unei noi etape a implicării SUA în zonă, transmite Ambasada României la Washington.

Aprobarea proiectului de lege confirmă că Marea Neagră este o regiune de importanță geostrategică critică și deschide calea unei noi ere a angajării SUA în regiune. „Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menționate, susținerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliații și partenerii, în domenii strategice precum: securitate și apărare, economie, energie sau reziliență democratică”, conform ambasadorului României în Statele Unite, Andrei Muraru.

Un proiect de lege similar Black Sea Security Act se află în procedură legislativă și în Camera Reprezentanților, ceea ce oferă perspective favorabile pentru ca și textul acestuia să fie preluat în cursul procedurii de mediere în versiunea finală a NDAA, care urmează a fi trimisă spre promulgare președintelui SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția unor vloggeri români după ce au vizitat cea mai săracă țară din lume. ”Salariul este de...
Digi FM
Britney Spears publică imagini rare cu fiul ei de 18 ani, după vizita surpriză a acestuia. „Al meu pentru...
Pro FM
Delia încheie anul cu încă o ținută ieșită din comun. Fanii nu au iertat-o nici de data aceasta: „Fără coarne...
Film Now
Fermecătoarea Charlize Theron, pozată în costum de baie, pe plajă în Los Cabos. Actrița din „Atomic Blonde”...
Adevarul
Cinci persoane care au slăbit zeci de kilograme au dezvăluit ce obișnuiau să mănânce înainte și după...
Newsweek
S-a modificat din nou data când se plătește pensia pe ianuarie. Când iau pensionarii banii? Ce sumă?
Digi FM
Mark Wahlberg și soția sa, Rhea Durham, se bucură de vacanța pe plajele însorite din Barbados
Digi World
Rezultatele unui nou studiu arată „cât de complicată este îmbătrânirea”. Cea mai nouă descoperire a oamenilor...
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Câți bani a încasat regizorul primului film „Deadpool”. A rupt tăcerea după aproape opt ani
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025