Cum a reușit Washingtonul să salveze sute de foști colaboratori afgani. Rolul jucat de Filipine, țara din Oceanul Pacific

Data publicării:
afganistan
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Filipine a primit luni un grup de afgani care au colaborat cu Washingtonul în timpul războiului de două decenii împotriva talibanilor, primul dintr-un total de 300 de cetăţeni ai ţării guvernate din 2021 de fundamentalişti, care vor aştepta la Manila ca Statele Unite să le aprobe vizele.

„Un număr limitat de cetăţeni afgani au sosit astăzi în Filipine pentru a finaliza procesarea vizelor speciale de imigrant în SUA necesare pentru imigrarea lor în Statele Unite", a declarat Departamentul de Afaceri Externe al ţării asiatice într-un comunicat, informează EFE, potrivit Agerpres. 

În total, 300 de afgani, între ei foşti colaboratori ai SUA şi familiile acestora, vor fi primiţi în Filipine în baza unui acord la care Manila şi Washingtonul au ajuns în iulie anul trecut.

Potrivit MAE de la Manila, SUA vor suporta toate costurile, inclusiv cazarea şi securitatea, în timp ce cetăţenii afgani rămân în perimetrul unui centru despre care autorităţile filipineze nu au dezvăluit unde se află.

Procesul de emitere a vizelor trebuie finalizat înainte de 16 aprilie, au declarat oficiali filipinezi şi americani în timpul unei întâlniri cu mass-media, potrivit canalului local ABS-CBN. Potrivit unor surse, afganii au zburat de la Kabul la Manila.

„Secţia consulară a Ambasadei ne-a dat asigurări că le va putea procesa în termenul stabilit. Dar, în acelaşi timp, fără a împiedica operaţiunile locale", a declarat un oficial filipinez citat de ABS-CBN.

Talibanii au preluat controlul Afganistanului în august 2021, la finalul unei campanii militare fulminante şi după ce în 2020 au ajuns la un acord cu Washingtonul la Doha privind retragerea trupelor americane, ceea ce a pus capăt celor două decenii de prezenţă străină în această ţară.

Plecarea grăbită a forţelor SUA şi NATO a fost cel mai bine reflectată de imaginile haosului absolut de pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani au încercat să urce în avioanele care efectuat zboruri de evacuare, de teama represaliilor din partea fundamentaliştilor talibani.

Mii de colaboratori nu au putut finaliza procesul complex de solicitare a vizelor, în parte din cauza absenţei serviciilor consulare de la Washington în Afganistan, ceea ce i-a făcut pe mulţi afgani rămaşi în urmă să deplângă faptul că au fost abandonaţi de SUA.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trump spune că va redenumi Golful Mexic în „Golful Americii” și nu exclude utilizarea forței militare pentru...
Digi FM
Nicolas Cage și tânăra lui soție, eleganți la gala Globurilor de Aur. Actorul împlinește astăzi 61 de ani
Pro FM
Adevărul despre „despărțirea de un an” a lui Jay-Z și Beyonce. S-a zvonit că rapperul s-a întâlnit pentru...
Film Now
Jeremy Strong, viral pe rețelele sociale cu ținuta de la Globurile de Aur. Anne Hathaway: Scumpule, nu sunt...
Adevarul
Un fost membru POT acuză partidul că îi fură banii de pe card. „M-au scos de pe grup, dar banii mi se iau în...
Newsweek
Pensiile pe ianuarie se distribuie de mâine. În ce zi primesc pensionarii banii? Val de vești rele
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez sunt oficial divorţaţi. La ce înțelegere au ajuns cu privire la averea lor
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Cel mai puternic protector al Pamelei Anderson. Fiul ei, despre misiunea de a o ajuta să-și reinventeze...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...