La mai bine de o lună de la protestul din 10 august, Jandarmeria a depus o plângere penală la DIICOT. Reprezentanţii instituţiei susţin că forţele de ordine ar fi dejucat, în acea seară, o tentativă de lovitură de stat și le cer procurorilor să îi găsească pe cei care ar fi încercat să schimbe ordinea constituţională. Scenariul loviturii de stat a fost lansat de Liviu Dragnea şi este tot mai des invocat de liderii PSD.
Sesizarea transmisă procurorilor DIICOT vizează infracțiuni contra securității naționale, încadrate drept acțiuni împotriva ordinii constituționale.
Art. 397, alin (2) din Codul Penal: Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Sesizarea militarilor a fost asumată de ministrul de Interne, Carmen Dan, care a anunțat mișcarea din Parlament, la două zile după ce șeful partidului din care face parte vorbea, la rândul său, despre o încercare de confiscare a puterii în România.
Carmen Dan, ministrul de Interne, pe 11 septembrie 2018: „Am depus la DIICOT o acţiune prin care expunem toată înlănţuirea de evenimente şi fapte, particularităţile acestei acţiuni de protest şi am adresat Parchetului solicitarea să facă toate verificările necesare, noi fiind la dispoziţia organelor judiciare cu orice alte probe sau înscrisuri pe care le consideră necesare. ”
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, pe 9 septembrie 2018: „Eu sunt absolut convins că în 10 august instituţiile statului nu au greşit cu nimic, nu au acţionat ilegal, jandarmii şi-au făcut datoria. Sunt suficiente elemente ca să putem să vorbim de o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanţate, se pare că şi din extern. Eu sunt absolut convins că săptămâna viitoare vor ieşi (în public).”
Specialiștii critică însă demersul, considerat tardiv.
Iulian Fota, fost consilier prezidențial: „Eu nu cred că Jandarmeria are dreptul să definească o situație ca lovitură de stat. O singură instituție poate face chestia asta din punct de vedere politic, asta este CSAT, iar din punct de vedere juridic, numai Parchetul ar putea să încadreze juridic un eveniment drept lotivitură de stat.”
Cert este că procurorii DIICOT au înregistrat al patrulea dosar penal legat de evenimentele din 10 august.
Magistrații militari de la Parchetul General și-au îndreptat atenția către modul în care au acționat jandarmii, în timp ce procurorii de la parchetul Sectorului 1 verifică și investighează violențele la adresa jandarmilor. Furtul armei de la o femeie jandarm este cercetat într-un dosar separat, la Parchetul Capitalei, relatează Andreea Georgescu, jurnalist Digi24.
Procurorii civili au înregistrat 126 de situații de violențe la adresa militarilor din piață, în timp ce protestatarii răniți au depus aproape 800 de plângeri la adresa jandarmilor.