Prefectura Capitalei a decis vineri dimineața să declare stare de alertă în Sectorul 1, pentru a rezolva criza gunoaielor. Astfel, deșeurile vor putea fi ridicate în regim de urgență.
ACTUALIZARE 11.30. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a explicat de ce a fost aprobată declararea stării de alertă și cum vor funcționa lucrurile în următoarele 30 de zile. Starea de alertă intră în vigoare în această noapte, de la ora 00.00.
„Am fost de acord cu măsurile pe care Sectorul 1 le-a clarificat: creşterea capacităţii de răspuns pentru îndepărarea riscului - acumularea de deşeuri necontrolate; crearea unei strategii pe termen scurt pentru a preveni reapariţia acestui fenomen, schimbarea mentalităţii agenţilor economici şi a populaţiei pentru a împiedica abandonarea de deşeuri pe raza Sectorului 1 necontrolat”, a spus Stoica.
El a explicat că în starea de alertă se pot aduce capacităţi suplimentare pentru ridicarea gunoiului.
„Vom monitoriza zilnic, aflăm ce cantitate e ridicată zilnic de fiecare operator, care e cantitatea dusă spre depozitare”, a adăugat el.
„În nicun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest, din contră. Cred că Romprest e parte din soluţie, trebuie să presteze serviciile care merg bine, ridicarea gunoiului din gospodării. Pentru ridicarea gunoiului de pe străzi trebuie aduse capacităţi suplimentare. Concret, să existe capacităţi suplimentare, fie proprii, fie o altă firmă care să poate alături de Romprest să rezolve situaţia”, a spus el.
Prefectul a adăugat că, dacă situația nu se va îmbunătăți, starea de alertă nu va fi prelungită.
Anunțul a fost făcut de prefectul Alin Stoica.
Starea de alertă poate fi impusă pentru 30 de zile.
Primarul sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand a cerut miercuri, pentru a doua oară, declararea stării de alertă în sector, din cauza munților de deșeuri de pe străzi.
Potrivit documentului transmis de Comitetul local pentru situații de urgență, în Sectorul 1 ar fi 2.700 de tone de gunoi neridicat. Este ceea ce se numește gunoi stradal. Adică orice, de la resturi de mâncare la moloz, cauciucuri uzate și crengi de copaci. Oamenii le aruncă la colțurile străzilor, iar firma de salubritate, aflată în conflict cu primăria, nu le mai ridică de la începutul lunii iunie.
Alin Stoica a explicat joi la Digi24 că în starea de alertă „se pot lua măsuri punctuale, care să rezolve amenințarea, aceasta fiind acumularea de deșeuri.
„Dacă autoritatea locală nu are capacitatea și prestatorul de servicii nu-și îndeplinește atribuțiile, poate fi adusă altă entitate, poate altă firma de salubritate, care să rezolve problema, adică să ia deșeurile și să le transporte în locurile adecvate. Dar asta nu rezolva problema între autoritate și firma de salubrizare, problema contractuală. Aceasta nu se poate rezolva decât în instanță sau pe cale amiabilă”, a precizat el.
Editor : M.B.