UPDATE. Prefect: Decizia privind starea de alertă în Sectorul 1, amânată pentru vineri

Data actualizării: Data publicării:
gunoi aruncat pe strada
Gunoaiele zac în continuare pe străzile din Sectorul 1 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand a cerut, pentru a doua oară, declararea stării de alertă în sector, din cauza munților de deșeuri de pe străzi. Solicitarea a fost trimisă Prefecturii Capitalei. Prefectul Alin Stoica a amânat decizia pentru vineri.

ACTUALIZARE 18.30 Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că va comunica vineri decizia cu privire la cererea primarului Clotilde Armand de declarare a stării de alertă în Sectorul 1 din cauza neridicării deşeurilor.

„Am primit un răspuns de la DSP, dumnealor ne comunică imposibilitatea de a evalua impactul asupra sănătăţii”, a anunțat Alin Stoica într-o declaraţie de presă.

El a menţionat că de la Primăria Sectorului 1 va primi completările pe care le-a solicitat, joi, în jurul orelor 19.00 - 20.00.

Anterior, Alin Stoica a precizat că decizia privind declararea stării de alertă se ia de către Comitetul Local pentru situaţii de urgenţă, cu aprobarea Instituţiei Prefectului.

ACTUALIZARE 13.40. Prefectul Capitalei a anunțat că azi la ora 16.00 va fi luată o decizie în ceea ce privește starea de alertă.

El a adăugat că solicitarea primăriei va fi aprobată „dacă DSP confirmă ca această stare provoacă risc sanitar”.

În cazul în care va fi aprobată starea de alertă, măsura se va aplica „de mâine, de la ora 00.00”, a precizat Stoica.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Potrivit documentului transmis de Comitetul local pentru situații de urgență, în Sectorul 1 ar fi 2.700 de tone de gunoi neridicat. Este ceea ce se numește gunoi stradal. Adică orice, de la resturi de mâncare la moloz, cauciucuri uzate și crengi de copaci. Oamenii le aruncă la colțurile străzilor, iar firma de salubritate, aflată în conflict cu primăria, nu le mai ridică de la începutul lunii iunie.

„Prefectul e abilitat să aprobe sau să respingă cererea Comitetului local pentru situații de urgență. Pentru asta, trebuie să mă consult cu aparatul de specialitate și cu autorităățiile din domeniu: DSP, Garda de mediu, Agenția de protecție a mediului. Lucru pe care îl fac, am transmis deja către aceste instituții. La 11 avem întâlnire”, a spus Alin Stoica la Digi24.

„După ce voi consulta aparatul de specialitate și instituțiile abilitate, voi lua decizia”, a adăugat el.

Întrebat dacă problema nu se poate rezolva fără starea de alertă, prefectul a spus: „La asta ne uităm, dacă sunt metode alternative de rezolvare”.

„Așa cum la începutul lunii trecute a există o metodă alternativă de rezolvare, adică gunoiul menajer, produs de populație și agenții economici e colectat și transportat la stațiile de sortare, acum ne uităm și la problema gunoaielor necontrolate, adică cele rezultate din activitatea ilegală a cetățenilor iresponsabili, care aruncă gunoaie pe stradă, în loc să facă contract separat pentru gestionarea deșeurilor care provin din construcții, de exemplu.

Teoretic, cetățeanul care își renovează apartamentul trebuie să plătească separat pentru preluarea deșeurilor. Unii n-o fac și aruncă gunoiul pe stradă. Acest gunoi trebuie gestionat de autoritatea publică locală, împreună cu firma de salubrizare, dar asta generează costuri suplimentare pentru autoritatea locală. Aici e al doilea blocaj, diferendul dintre cele două părți”, a spus Stoica.

„Inabilitatea celor două părți, autoritatea locală și firma de salubrizare, de a rezolva acest diferend, care se suprapune și peste indisciplina unor cetățeni, au generat această situație. Vom analiza dacă se poate rezolva situația alternativ, fără a declara starea de alertă. Dacă nu se poate, vom da curs cererii”, a adăugat prefectul.

El a explicat că în starea de alertă „se pot lua măsuri pctuale, care să rezolve amenințarea, aceasta fiind acumularea de deșeuri. Dacă autoritatea locală nu are capacitatea și prestatorul de servicii nu-și îndeplinește atribuțiile, poate fi adusă altă entitate, poate altă firma de salubritate, care să rezolve problema, adică să ia deșeurile și să le transporte în locurile adecvate. Dar asta nu rezolva problema între autoritate și firma de salubrizare, problema contractuală. Aceasta nu se poate rezolva decât în instanță sau pe cale amiabilă”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se schimbă grila TV în România. Noua televiziune lansată va emite și peste graniță
Digi FM
Andrei Perneș, fost concurent în emisiunea Mireasa, a murit după ce s-a răsturnat cu mașina. Împlinea 29 de...
Pro FM
Cine va moșteni averea de sute de milioane de euro a lui Julio Iglesias. Are afaceri de succes, un avion de...
Film Now
Vârsta, doar un număr pentru ea! Halle Berry, irezistibilă la 58 de ani, într-o ținută transparentă, cu un...
Adevarul
Contraoferta lui Putin pentru Trump: o înțelegere privind resursele naturale rusești și accesul în Arctica
Newsweek
375 lei în plus la pensie și 500 lei burse pentru copii. Când se dau banii? Cine-i ia? Anunț oficial
Digi FM
Alina Sorescu, propunere de neimaginat de la fostul soț: "Voia să stau două săptămâni în casă cu fetele, apoi...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Au vrut să facă o friptură, dar s-au speriat atunci când au văzut ce se ascunde în grătar: „Nu înțeleg cum a...
Film Now
Jeremy Renner, relație secretă cu o influenceriță mult mai tânără. Experiențele dramatice care i-au unit
UTV
Mihai Trăistariu, declarații sincere despre viața amoroasă. „Mi-am luat decât puștoaice care sunt prea mici...