Cozi la vămile din vest, după ce Ungaria a introdus iar controale suplimentare pentru refugiații ucraineni fără pașaport biometric

Data publicării:
coada la vama
Cozi la vămile din vest, după ce Ungaria a introdus iar controale suplimentare pentru refugiații ucraineni fără pașaport biometric. FOTO: Facebook Vasile Moraru

După zile întregi pe drum, ucrainenii care doar trec prin România au probleme la granița de vest. Ungaria a decis, din nou, să înăsprească verificările. Nu îi mai oprește pe cei care nu au pașapoarte biometrice, însă le ia amprentele. 

Miercuri dimineață, la ieșirea din România spre Ungaria, timpul de așteptare este de 80 de minute la Nădlac și 120 de minute la Urziceni.

Controalele suplimentare din Ungaria au aglomerat punctele de frontieră din România. Mii de ucraineni care vor să ajungă în vestul Europenii așteaptă ore în șir ca să poată intra în țara vecină. Polițiștii de frontieră din Borș au alocat două benzi speciale pentru ucrainenii care vor să iasă din țară. Chiar și așa, coada de mașini depășește 1 kilometru, iar aceștia trebuie să aștepte până la 150 de minute pentru a părăsi România.

De ieri, politiștii de frontieră din Ungaria le iau amprentele ucrainenilor - adulți și copii - care nu au pașaport biometric, a transmis Poliția de Fronitieră.

Autorităţile de frontieră ungare au informat Poliţia de Frontieră Română că, începând din această după amiază (marți – n.r.), derularea formalităţilor de control, la intrarea pe teritoriul Ungariei, pentru cetăţenii ucraineni care nu sunt posesori de paşapoarte biometrice necesită verificări suplimentare amănunţite.

Aceste măsuri dispuse de partea maghiară vor determina creşterea timpului alocat fiecărei persoane pentru control, ceea ce implicit va conduce la creșterea timpului de aşteptare la ieşirea din România, respectiv intrarea pe teritoriul statului vecin pentru participanţii la trafic.

Poliţia de Frontieră Română a contactat omologii maghiari în vederea stabilirii şi dispunerii unor măsuri comune pentru fluidizarea traficului în punctele de frontieră.

Astfel, în limita posibilităților permise de infrastructura şi asigurarea tehnică din punctele de trecere de la graniţa comună, a fost realizată separarea arterelor de control pe sensul de ieşire din România, astfel încât persoanele care se află în posesia tuturor documentelor prevăzute de legislaţia comunitară să poată efectua controlul cu operativitate.

Formalităţile la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară.

De asemenea, Poliția de Frontieră Română a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie şi a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ, a anunțat Poliția de Frontieră.

Mulți dintre refugiați spun că au plecat la drum fără să știe încotro merg. Vor doar să ajungă cât mai departe de țara lor, în care bombele cad peste case, școli și spitale.

Dialog cu refugiați ucraineni la punctul de trecere a frontierei

Reporter: Unde mergeți?

Femeie din Ucraina: Nu știm...

Reporter: Vreți doar să mergeți spre Vest.

Femeie din Ucraina: Da.

Femeie din Ucraina: În Ucraina am stat 10 ore la graniță.

Reporter: Unde mergeți acum?

Femeie din Ucraina: Nu știm, undeva...

Reporter: Unde să vă simțiți în siguranță.

Femeie din Ucraina: Da!

În urmă cu o săptămână, autoritățile din Ungaria au refuzat să îi primească pe ucrainenii fără pașaport biometric. Măsura a fost anulată după ce ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său, Peter Szijjarto.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri