Video Cozi kilometrice s-au format în Ucraina la punctele de frontieră. Oamenii merg pe jos ore întregi ca să intre în România

Data publicării:
Cozi kilometrice la granita Ucrainei cu România
Cozi kilometrice la granita Ucrainei cu România. Foto: Captură video

Cozi kilometrice s-au format în Ucraina la punctele de frontieră spre țara noastră. Sute de mașini, dar și oameni care au mers pe jos ore întregi vor să intre în România. Pe sensul de mers dinspre Ucraina, ambele benzi de circulație sunt ocupate, în timp ce pe sensul opus nu se deplasează niciun mijloc de transport. Numai ieri au intrat pe teritoriul țării noastre peste 14.000 de cetățeni ucrainieni.

Valuri de refugiați intră în România zi și noapte. Oamenii fug din calea războiului, merg de multe ori pe drumuri lăturalnie ca să se ferească de atacuri și evită orașele mari. Până la graniță au de înfruntat teroare și foarte multă oboseală. Iar când ajung la frontieră mai au un hop: să treacă de cozi.

Pe fețele lor se citește suferința, iar lacrimile din ochi se traduc în orice limbă. Copii cu valize, care dorm pe unde apucă, femei cu bebeluși în brațe, bunici care își iau la revedere de la nepoți în punctele de frontieră.

Este imaginea din toate vămile de la granița cu Ucraina.

Raed Arafat: Nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat sâmbătă că puţini ucraineni cer azil în România, până la acest moment fiind câteva zeci de persoane care au solicitat acest lucru.

"Puţini cer la acest moment azil pentru a rămâne sub egida unui azilant. Sunt câteva zeci până acum", a spus Arafat, la Vama Siret.

El a arătat că ucrainenii care vin în România nu sunt obligaţi să stea în taberele de refugiaţi, dacă se găsesc locuri de cazare, pot merge acolo.

"Depinde dacă au acte, dacă au fost verificaţi, toate aceste aspecte se rezolvă în comun cu colegii de la Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General de Imigrări. Mai este un lucru pe care l-am discutat cu colegii de la Poliţia de Frontieră: dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control şi este posibil ca o parte să fie duşi în coloană tabără şi să fie acolo făcut controlul de frontieră pentru decongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu este nevoie. Dacă se va întâmpla, e pregătit şi acest lucru", a mai spus Arafat.

Raed Arafat a subliniat că sunt foarte mulţi români care doresc să-i sprijine pe ucrainenii care vin în România, precizând că aceştia trebuie să ia legătura cu autorităţile responsabile.

"Sunt foarte mulţi care vor să vină şi să sprijine şi apreciem asta foarte mult. Sunt foarte mulţi care ne cer să vină aici cu mâncare, cu alimente, cu diferite chestii. S-a stabilit un grup de lucru care coordonează acest aspect între cancelaria premierului, DSU, care să-i coordoneze pe cei care vor să doneze sau să vină cu suport, ca să putem să venim cu el la nivelul în care este nevoie de acest lucru. La acest moment, nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României, motiv pentru care toţi care vin cu mâncare la pachete.... Riscul este ca o parte din această mâncare să rămână nefolosită sau să se strice. (...) Iau legătura cu autorităţile care sunt responsabile. De exemplu, la nivelul judeţului Suceava există un centru de comandă, să ia legătura cu grupul care se ocupă de legătura cu societatea civilă şi cu ei se poate organiza acest lucru. La acest moment, avem deja locuri de cazare stabilite cu biserica, peste 400 de locuri într-o mănăstire, mai sunt multe alte locuri care sunt identificate, tabăra va fi o chestie temporară, unde nu se stă mai mult de 72 de ore şi după asta se duc către locurile de cazare, fie din judeţul Suceava, fie din judeţele limitrofe", a explicat şeful DSU.

El a precizat că cei care vin în România trebuie să apeleze "la cei care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile".

"Sunt oameni aici care asigură asistenţă, care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile, Crucea Roşie, etc. Poţi să-i vezi. Dacă vine cineva care nu ştii cine este, nu ştii ce caută, atunci trebuie să ai grijă şi să te protejezi", a afirmat Arafat.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...