Copii pe cale să fie scoși din ţară fără documente legale, identificaţi pe aeroport după intrarea României în Air Schengen

Data publicării:
calatori la control pe aeroport
România a intrat în spațiul Schengen aerian pe 31 martie. Foto: Facebook / Bucharest Airports

Patru minori pe cale să fie scoși din țară fără documente legale au fost identificați prin intermediul aplicaţiei eDac, devenită funcţională odată cu intrarea României cu graniţele maritime şi terestre în Spaţiul Schengen, anunță Poliţia de Frontieră. De asemenea, mai mulţi cetăţeni străini din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene şi care aveau contractele de muncă pe teritoriul României încheiate au fost depistaţi în terminalele Schengen de pe aeroporturi.

La data de 7 mai, la ora 20:25, pe Aeroportul Timişoara, o echipă de control formată dintr-un poliţist de frontieră şi un poliţist din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Aeriene a verificat o femeie, cetăţean român, care o însoţea pe fiica sa minoră şi voia să iasă cu aceasta din ţară.

„În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că mama nu deţine declaraţie notarială din partea tatălui şi nici nu a putut face dovada reşedinţei în străinătate a minorei. Nefiind îndeplinite condiţiile legale pentru a putea ieşi din România, călătoria minorului a fost întreruptă”, transmite duminică Poliţia de Frontieră într-un comunicat, potrivit News.ro.

Este al patrulea caz de copii români pe care adulţi au încercat să îi scoată din ţară fără a avea toate documentele necesare, conform legii. Tot folosind aplicaţia eDac, poliţiştii de frontieră au descoperit un alt caz în care mama nu avea procură din partea tatălui care să îi permită continuarea călătoriei, dar şi două cazuri în care minorul însoţit de către părinţi nu deţinea un document de călătorie. În toate cele trei cazuri, copiilor nu li s-a permis ieşirea din ţară.

Cetățeni străini cu contracte de muncă expirate

Tot prin intermediul aplicaţiei eDAC, pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, a fost depistat în zona terminalului Schengen un cetăţean marocan care călătorea în direcţia Frankfurt cu tranzit în Varşovia.

„În urma verificărilor efectuate de lucrătorul de la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a constat faptul că persoana se afla în România în baza unei vize de lungă şedere, societatea angajatoare neavând cunoştinţă de intenţia străinului de a părăsi ţara. Acestuia i-a fost întreruptă călătoria, fapt pentru care fost preluat de către lucrătorii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru luarea măsurilor legale”, precizează sursa citată.

De asemenea, tot pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, în zona de tranzit intrare Schengen, a fost identificat un cetăţean nepalez şi două femei din Sri Lanka. Aceştia aveau contractele de muncă încetate.

„O altă echipă mixtă de control formată dintr-un poliţist de frontieră şi un poliţist din cadrul Serviciului Poliţiei Transporturi Aeriene a verificat, în incinta Aeroportului International Henri Coandă Bucureşti, o persoană de sex masculin, care a prezentat poliţistului de frontieră o carte de identitate cu însemnele autorităţilor din Republica Cehia, prevăzută cu fotografia acestuia. După verificarea respectivului document în eDAC, s-a constatat faptul că documentul sus-menţionat este fals. În cadrul cercetărilor s-a constatat faptul că persoana este solicitantă de azil pe teritoriul naţional. Aceasta a fost preluată de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea dispunerii masurilor legale”, menţionează comunicatul Poliţiei de Frontieră.

Statisticile date publicităţii duminică de Poliţia de Frontieră arată că de la integrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, poliţiştii de frontieră au efectuat 202.545 de verificări în aplicaţia eDAC, aproximativ 35.432 doar în ultima săptămână.

e-DAC este un nou sistem digital de verificare a documentelor de identitate, implementat începând cu data de 31 martie 2024, după intrarea României în spațiul Schengem aerian și maritim, ca parte a efortului de simplificare şi digitalizare a serviciilor publice oferite cetăţenilor români.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta