Comisia Europeană verifică România asupra nerespectării unor obligații privind piaţa unică digitală

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta
Foto: DSU

Comisia Europeană a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva mai multor state membre în ceea ce privește numărul de urgență 112, geoblocarea nejustificată și normele de securitate cibernetică la nivelul UE, se arată într-un comunicat al Reprezentanței în România a Executivului comunitar.

României i se atrage atenția că nu a furnizat informații cu privire la operatorii de servicii esențiale identificați în temeiul legislației UE privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (Directiva (UE) 2016/1148). Comisia trimite României o scrisoare de punere în întârziere, o etapă în procesul mai larg al unei proceduri de infringement.

De asemenea, România, alături de alte state, va primi o scrisoare de punere în întârziere din partea Comisiei pentru că întârzie transpunerea în legislația națională a Regulamentului UE privind geoblocarea.

Este vorba de adoptarea și notificarea măsurilor aplicabile în cazul încălcării normelor privind geoblocarea, inclusiv sancțiunile din partea organismelor naționale de aplicare a legii pentru întreprinderile care încalcă normele UE. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat sau să trimită cazul în fața Curții de Justiție a UE, după caz.

Alături de aceste probleme, România este pusă la colţ de Comisia Europeană și în alte 10 obligaţii asumate faţă de Bruxelles. Sunt 11 puncte în care Comisia Europeană ameninţă România cu procedura de infringement. Cele mai importante eşecuri ale României sunt cele legate de protecţia mediului şi monitorizarea poluării.

State cu deficiențe în privința numărului 112

În ceea ce privește numărul 112, statele vizate sunt Croația, Cehia, Germania, Grecia și Spania. Acestea sunt atenționate că nu au reușit să pună în aplicare în mod eficient normele privind numărul pentru apeluri de urgență 112 (Directiva 2002/22/CE), în special prin asigurarea unui acces echivalent pentru utilizatorii cu handicap.

Tragedia de la Caracal face să devină extrem de importantă procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva în ceea ce privește numărul de urgență 112, geoblocarea nejustificată și normele de securitate cibernetică la nivelul UE.

COMUNICATUL REPREZENTANȚEI COMISIEI EUROPENE:

Comisia Europeană a decis astăzi, 25 iulie, să continue procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva mai multor state membre ca urmare a nerespectării de către acestea a obligațiilor care le revin în legătură cu piața unică digitală.

Comisia va trimite avize motivate Bulgariei, Germaniei și Irlandei pentru neîndeplinirea obligației de a notifica transpunerea integrală a legislației UE privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile (Directiva (UE) 2016/2102), precum și Croației pentru neîndeplinirea obligației de a prezenta corespunzător planurile sale de derulare a benzii de frecvențe de 700 MHz pentru serviciile 5G (Decizia (UE) 2017/899).

În plus, Comisia a decis să trimită scrisori de punere în întârziere mai multor țări din UE. În primul rând, Austriei, Belgiei, Greciei, Ungariei, României și Sloveniei pentru că nu au furnizat informații cu privire la operatorii de servicii esențiale identificați în temeiul legislației UE privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (Directiva (UE) 2016/1148).

În al doilea rând, Croației, Cehiei, Germaniei, Greciei și Spaniei, deoarece nu au reușit să pună în aplicare în mod eficient normele privind numărul pentru apeluri de urgență 112 (Directiva 2002/22/CE), în special prin asigurarea unui acces echivalent pentru utilizatorii cu handicap.

În final, în urma întârzierilor cu transpunerea Regulamentului UE privind geoblocarea (Regulamentul (UE) 2018/302) în legislația națională, Cipru, Franța, Polonia, România, Slovacia și Spania vor primi scrisori de punere în întârziere din partea Comisiei. Acestea se referă la adoptarea și notificarea măsurilor aplicabile în cazul încălcării normelor privind geoblocarea, inclusiv sancțiunile din partea organismelor naționale de aplicare a legii pentru întreprinderile care încalcă normele UE. Statele membre în cauză au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat sau să trimită cazul în fața Curții de Justiție a UE, după caz.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisia Europeană în iulie, grupate pe domenii de politică, includ 130 de scrisori de notificare a întârzierii în îndeplinirea obligațiilor, 79 avize motivate și 15 cazuri de trimitere în fața Curții de Justiție a UE. Totodată, Comisia închide 35 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii.

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri