Ce trebuie să conțină pachetul pentru școală al copilului. Sfaturile medicului nutriționist

Camelia Sinca Data publicării:
Ce trebuie să conțină pachetul pentru școală al copilului. Sfaturile medicului nutriționist. Foto Shutterstock
Ce trebuie să conțină pachetul pentru școală al copilului. Sfaturile medicului nutriționist. Foto Shutterstock

Pachetul pentru școală trebuie să cuprindă o varietate de alimente sănătoase, care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului. Ce alimente nu trebuie să lipsească din pachetul zilnic de școală pentru copii, potrivit medicului nutriționist.

Pachetul pentru școală nu înlocuiește o masă principală din zi, ci trebuie să reprezinte un supliment caloric pentru copil, o gustare care să îi asigure un aport de vitamine și nutrienți.

Când facem pachetul pentru școală, în primul rând, trebuie să ne gândim la programul de peste zi al copilului. Dacă ne referim la un copil care petrece un program scurt la școală și nu face activități sportive, atunci nu va avea nevoie de o masă bogată în câteva ore pe care le petrece la cursuri.

Însă, dacă ne referim la un copil care practică și o activitate care îi va consuma energia, atunci este important să îi oferim nutrienți esențiali printr-o gustare sățioasă.

„Sandvișul proaspăt, făcut în casă, este una dintre alegerile principale pentru pachetul de școală, deoarece se poate transporta și consuma în siguranță în pauza orelor de curs. Nu este o alegere greșită un sandivș pe zi, dar trebuie să ținem cont să optăm pentru produse de calitate atunci când pregătim un pachet sănătos.

În primul rând, să folosim pâine integrală cu secară sau cu semințe, în detrimentul celei care este mai săracă în nutrienți. În loc de pâine, în funcție de preferințe, se poate folosi și lipie. Compoziția sandwich-ului poate fi din legume, ardei, roșie, avocado, dar și brânză sau cașcaval de calitate, ou sau somon. În principal, alimente care să fie hrănitoare”, a declarat pentru Digi24 Damian Șerban, Doctor specialist în nutriție.

(Pâinea albă, făcută din făină de grău rafinată nu conține fibre, este săracă în vitamine și proteine, și are un indice glicemic ridicat).

Încercăm să ne ferim, în general, și implicit în pachetul de școală, de consumul produselor procesate, mezeluri ori alte produse din carne care nu au în compoziție ingrediente naturale.

„Pachetul de școală poate fi completat și cu un fruct care, mai ales pentru copii, este esențial pentru aportul de vitamine și minerale. Aici, fructul este la alegere, dar este de preferat să le evităm pe cele bogate în zahăr. Putem opta pentru un măr, o pară, o banană, câteva afine, câteva felii de kiwi sau de portocală.

Important de menționat este faptul că, părinții ar trebui să se ferească să pună în pachetul de școală al copiilor dulciuri, produse de patiserie sau produse sărate, procesate în exces. Pe lângă faptul că nu sunt sănătoase pentru organism, introducerea lor în pachetul zilnic de școală le va întări copiilor convingerea că sunt bune pentru consum și vor dori tot mai mult să le consume”, a mai precizat Doctorul Damian Șerban.

Câteva idei de sandvișuri sănătoase ce pot fi pregătite pentru pachetul de școală

  • Sandviș cu pâine integrală, ou fiert, o felie de brânză sau cașcaval și spanac;
  • Sandviș cu lipie, avocado, brânză, castravete și somon;
  • Sandviș cu lipie, cașcaval, ardei, roșie și salată verde;
  • Sandviș cu lipie, hummus făcut în casă, ardei și roșie;
  • Sandviș cu pâine integrală, avocado, carne de pui la grătar și ardei.

De asemenea, tot în categoria de grăsimi sănătoase ce pot fi consumate drept gustare la școală includem și o cantitate mică pe zi de migdale, caju sau nuci.

Din toamnă, peste 1,9 milioane de copii vor avea dreptul la un pachet gratuit de alimente pe săptămână. Vor primi 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie.

„Prin continuarea programului se asigură conştientizarea preșcolarilor și a elevilor asupra unei alimentaţii sănătoase bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate, deprinderea şi fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor, prevenirea diferitelor afecţiuni de sănătate (diabet, boli cardiovasculare şi obezitate infantilă), precum și creşterea gradului de informare cu privire la tipurile de produse alimentare locale şi combaterea risipei de alimente”, potrivit Hotărârii de Guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
Lora, mărturisiri despre nunta care se apropie cu pași repezi: „Am scăpat de stres!” Ce tradiție nu va...
Film Now
Cuvinte din discursul lui Jeremy Allen White, starul din „The Bear”, cenzurate de ABC. Ce a spus actorul...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sofia Vergara, lady in red, într-o rochie care i-a pus în valoare senzualitatea: roșie, cu corset, decoltată...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu