Ce răspunde Jandarmeria la întrebarea câtă muniția a folosit la protestul din 10 august

Data actualizării: Data publicării:
38848145_2122228017811302_7852055469630685184_o
Foto: Paul Păun

Jandarmeria Română a precizat într-un răspuns care a ajuns la Digi24 ce muniție a folosit la protestul diasporei din 10 august. Nu este precizată însă și cantitatea de muniție folosită, și nici numărul jandarmilor care au acționat în Piața Victoriei, forțele de ordine argumentând că aceste informații sunt clasificate.

38848145_2122228017811302_7852055469630685184_o
Foto: Paul Păun

„Pe timpul intervenției pentru restabilirea ordinii publice a fost folosită muniție neletală compusă din cartușe cal. 38 mm IL (cu efect iritant lacrimogen), grenade de mână IL (cu efect iriant lacrimogen) cu corpul de cauciuc, spray-uri iritant lacrimogene și pulverizatoare de capacitate mărită (cu substanță iritant lacrimogenă), muniție aflată în dotarea Jandarmeriei Române și folosită de majoritatea forțelor de ordine din Europa.

CS (O – Chlorobenzylidenemalononitrile) și OC (Oleoresin Capsicum) sunt substanțele active din muniția folosită, care este fabricată conform standarelor europene și internaționale. Muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au certificate de calitate și garanție, precum și declarație de conformitate.

Materialele folosite de Jandarmeria Română sunt achiziționate exclusiv de la producători autorizați și certificați conform legii.

Referitor la numărul de jandarmi prezenți, cantitatea de gaz iritant lacrimogen, cât și numărul buteliilor de gaze folosite, vă comunicăm faptul că aceste informații fac parte din categoria celor clasificate, iar în conformitate cu articolul 12, alin. 1, lit. A, din Legea 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public se excepteazăde la accesul liber al cetățenilor informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate, conform legii”, se arată în răspunsul Jandarmeriei Române.

Parchetul General verifică substanțele folosite de Jandarmerie

Peste 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după intervenția în forță a Jandarmeriei la protestul diasporei din 10 august. Mulți dintre aceștia au apelat la ajutorul celor de la SMURD după ce li s-a făcut rău și au reclamat probleme de respirație chiar și la câteva zile după inhalarea gazelor.

Între timp, Parchetul General a anunțat astăzi că numărul plângerilor penale legate de incidentele de la protestul diasporei a ajuns la 705.

De altfel, Parchetul General a mai anunțat că „a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanțelor cu efect iritant – lacrimogen existente în muniția și în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experți din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice”.

Pe de altă parte, în ceea ce privește proveniența muniției folosite de Jandarmerie la protestul diasporei, Rise Project a scris că a fost cumpărată în 2015 cu 13 milioane de lei. Furnizorul acesteia a fost un om de afaceri care în trecut a primit o amendă consistentă pentru trucarea de licitații cu armament.

Pericolele gazelor lacrimogene folosite la protest: e importantă cantitatea folosită

Într-o intervenție la Digi24, zilele trecute, chimistul Raul Pătraşcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara a spus că gazul pe care l-au folosit jandarmii în Piaţa Victoriei - numit pe scurt CS - este nociv, mai ales că a fost utilizat în concentraţie mare.

Gazul are efecte, atât pe termen scurt, cât şi mediu şi lung şi provoacă iritaţii grave ale ochilor, pielii, chiar şi după zeci de ore.

El a explicat că, chiar dacă gazul folosit are o concentrație mică, „în circumstanțele speciale de vineri, efectele sunt legate de timpul de expunere la gaz, de concentrația gazului, de temperatura ambientală și diferă în funcție de vârstă și de greutatea corporală”.

Citiți și

Chimist român, absolvent al Yale: Gazul folosit de Jandarmerie are efecte cancerigene, de modificare a ADN-ului

Raed Arafat, despre tipul de gaz folosit în Piața Victoriei: Substanța e conformă cu ce se folosește pe plan internațional

Primăvara Arabă și Piața Victoriei. Un raport despre efectele toxice ale gazelor lacrimogene

VIDEO. Un jandarm golește o butelie cu gaze lacrimogene în Piața Victoriei

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
coada de masini la RAR
Un blocaj la serverele RAR a dus la oprirea aplicaţiilor care asigură colaborarea cu staţiile ITP din toată...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...