Scandal la o înmormântare în județul Cluj. Preotul din Tăuți a cerut unei familii să-și ceară iertare de la el și să-i sărute mâna, drept condiții pentru a oficia slujba de înmormântare. Totul a plecat de la taxa pentru locul de veci, de 5.000 de lei, pe care familia ar fi întârziat să o plătească. Oamenii au refuzat și l-au întrebat „de ce s-a făcut preot”. Până la urmă, angajatul Bisericii Ortodoxe a fost sancţionat de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, şi a fost obligat să restituie familiei 5.000 de lei. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, Bogdan Ivanov, spune că preotul a fost lipsit de tact.
„Evenimentul este cât se poate de regretabil pentru noi, pentru comunitatea clujeană preoțească, pentru că vorbim despre un preot cu o bună pregătire teologică și un preot cu foarte multe calități. A fost în mod cert o lipsă de tact și mai ales și o atitudine care frizează puțin insubordonarea vis a vis de dispozițiile autorităților bisericești superioare, având în vedere că există repetate hotărâri ale Sfântului Sinod care spun clar că nu trebuie condiționată slujba de înmormântare de plata niciunui fel de taxe.
În acest caz, preotul trebuia să nu condiționeze plata taxei, chiar dacă este o taxă administrativă legată de locul de veci. Acest lucru putea fi rezolvat foarte bine și într-un alt context, chiar și după săvârșirea înmormântării”, a spus Ivanov la Digi24.
„A fost o situație tensionată puțin și înainte, se pare că lucrurile se lămuriseră într-un fel și că familia a acceptat să plătească o parte din sumă, doar că din lipsă de tact a produs el, prin atitudinea lui, acea reacție de respingere din partea credincioșilor, în momentul în care le-a solicitat să-și ceară iertare și apoi să-i sărute mâna, ceea ce evident că nu trebuie făcut. Preotul este slujitorul tuturor. E un preot care nu a mai avut nicio abatere disciplinară, cu o foarte bună pregătire. Păstorește de puțin timp această parohie și e prima abatere”, a adăugat el.
„Din fericire, nu au mai fost astfel de incidente. Taxele sunt decise de comunitățile locale, dar ele trebuie să fie rezonabile și trebuie cerute în așa fel încât să nu producă sminteala pe care au produs-o în cazul de față”, a mai spus Ivanov.