România va prelua 10 migranți dintre cei aproape 150 de pe nava caritabilă Open Arms, căreia ministrul de interne italian, Matteo Salvini, i-a interzis să acosteze în porturile din peninsulă. Informația se află într-un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe pentru Digi24.
MAE a transmis că a răspuns afirmativ mai multor apeluri ale Comisiei Europene de a primi migranți salvați în Marea Mediterană, așa cum a făcut-o și de această dată, în cazul navei Open Arms, în ajutorul căreia a sărit în ajutor și actorul Richard Gere.
Astfel, pe lângă cei zece migranți pe care îi va primi acum România, în țara noastră au venit în acest an alți 15 migranți.
„Este o decizie care arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situații, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecție, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil”, a mai transmis Ministerul.
Ceilalți migranți de pe nava Open Arms vor fi preluați de Franța, Germania, Portugalia, Spania și Luxemburg, potrivit unei scrisori a premierului italian Giuseppe Conte, trimisă ministrului său de interne.
Răspunsul MAE la solicitarea Digi24:
„Cunoaștem situația din Marea Mediterană și România a participat activ la discuțiile purtate în vederea identificării unor soluții, atât pentru evitarea pierderii de vieți omenești, cât și pentru impiedicarea deschiderii unor breșe care să conducă la încurajarea migrației ilegale.
Chiar dacă situația actuală nu poate fi comparată cu nivelul fluxurilor de migranți din perioada 2015-2016, fenomenul rămâne foarte ingrijorator, cu o creștere semnificativă a mortalității în rândul migranților care aleg această cale.
În condițiile în care, în ultimii ani nu s-au înregistrat progrese semnificative în negocierea reformării Regulamentului Dublin, în timpul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene am reușit să identificăm soluții punctuale prin introducerea unui nou concept, respectiv aranjamentele temporare, un instrument fără caracter legislativ obligatoriu menit sa simplifice coordonarea dintre statele membre UE în astfel de situații.
Acesta a avut la bază respectarea principiului solidarității, prin participarea la mecanismul de împărțire a responsabilității, pe bază de voluntariat, ținând cont de realitățile din fiecare Stat Membru și a capabilităților de care acesta dispune pentru a-și asuma preluarea unor persoane aflate în nevoie de protecție internațională, deseori vulnerabile.
Au mai existat situații similare în acest an, iar România a participat la 3 astfel de apeluri de preluare făcute de către Comisia Europeană, respectiv 2 din Italia, pentru un număr de 10 persoane și 1 din Malta, pentru un număr de 5 persoane aflate în nevoie de protecție, care s-au finalizat cu sosirea, până în prezent, pe teritoriul României a unui număr de 11 persoane.
În privința ultimelor evoluții din Marea Mediterană, am fost contactați recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluții pentru salvarea vieților migranților.
Autoritățile române au decis să raspundă favorabil, alături de mai multe State Membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranți, care să fie relocați (în cazul nostru este vorba de 10 persoane din Malta).
Este o decizie care arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situații, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecție, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil.”
Redactor web: George Costiță