Meteorologii au actualizat avertizările meteo instituite în ultimele zile, după ce 12 județe s-au aflat sub atenționare de cod roșu și aproape toată țara sub cel portocaliu. Astfel, România scapă parțial de caniculă, pentru câteva ore, începând de duminică după-amiază. ANM a emis o atenționare cod galben de ploi din această seară, iar, pe de altă parte, în celelalte zone ale țării, de luni va fi în vigoare o atenționare cod portocaliu și galben de caniculă.
Duminică, va fi în vigoare în continuare codul portocaliu în majoritatea țării, însă, începând de la ora 18:00 și până marți dimineață (8 august), temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi mai frecvente din seara zilei de duminică (6 august) și până în dimineața zilei de luni (7 august), la munte, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și în cea mai mare parte a Moldovei.
Pe parcursul zilei de luni (7 august) și în cursul nopții de luni spre marți (7/8 august), manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi cu precădere în zonele deluroase și montane, precum și în Transilvania, Moldova și Maramureș.
În regiunile nord-vestice, nordice și la munte manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în după-amiaza zilei de duminică (6 august), iar în sudul și sud-estul țării vor fi mai ales în seara zilei de luni (7 august) şi în noaptea de luni spre marți (7/8 august).
Coduri portocaliu și galben de caniculă
Luni (7 august), valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.
În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și îndeosebi în zona joasă a județului Mehedinți, precum și în municipiul București, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 și 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82...84 de unități.
În nordul Olteniei, Munteniei și al Dobrogei temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.
În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de marţi (8 august), local disconfortul termic va fi ridicat și, îndeosebi în Lunca Dunării, maximele termice vor mai atinge 35...37 de grade.
Urmăriți în video explicațiile meteorologului ANM Mirela Polifronie
Astăzi, vremea nu se va schimba foarte mult sub aspectul temperaturilor. În zona Olteniei, maximele vor ajunge din nou la 40..41 de grade Celsius, dar arşiţa va persista şi în celelalte regiuni.
Totuşi, seara şi noaptea, instabilitatea atmosferică se va accentua în nordul şi nord-vestul teritoriului, precum şi la munte. Vor fi ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice şi vânt puternic, iar cantitiţile de apă vor putea depăşi 25l/mp.
Locuitorii Capitalei nu vor scăpa de caniculă nici în a doua jumătate a weekendului. Soarele va ridica temperaturile până la 39 de grade Celsius, umiditatea aerului va fi foarte ridicată, iar vântul va sufla liniştit. Presiunea aerului va rămâne la un nivel mai mic decât cel obişnuit.
În zona de munte, vremea va începe să dea semene de schimbare. Norii vor strânge rândurile din a doua parte a zilei şi în mai toate masivele vor apărea ploi torenţiale, tunete, fulgere şi vijelii şi căderi de grindină, iar izolat se vor vor aduna 30 de apă/mp. Maximele, uşor mai mici faţă de ziua precedentă, vor ajunge la 29 de grade pe Valea Prahovei
Turştii de pe plajele româneşti vor fi afectaţi şi astăzi de atmosfera sufocantă. Temperaturile maxime se vor apropia de pragul caniculei, iar apa mării va fi foarte caldă, cu 27 de grade Celsius. Vântul va sufla cel mult moderat şi nu va influenţa prea mult starea generală de disconfort.
Mâine, ploile specifice anotimpului cald vor fi prezente în vest, nord, centru şi nord-vest. Acestea vor fi însoţite de tunete, fulgere, vijelii şi căderi de grindină, iar pe suprafeţe mici se vor putea cantităţi mai importante de apă.
Către mijlocul săptămânii, însă, precipitaţiile vor fi tot mai puţine şi vor ocupa zonele mai înalte ale reliefului. Canicula şi disconfortul termic vor prefera regiunile sudice şi sud-vestice, unde termometrele vor indica valori de 38-39 de grade Celsius.