Carmen Dan: Îmi doresc ca momentul 10 august 2018 să nu se mai repete
Data publicării:
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, spune că momentul 10 august este unul din care pot fi trase „învăţăminte” atât de către Jandarmerie, cât şi de liderii organizaţiilor civice, astfel încât acesta să nu se mai repete, potrivit Agerpres.
„Momentul 10 august este un moment de referinţă, dar aş vrea să acordăm prioritate instituţiilor competente care trebuie să finalizeze anchetele penale care sunt în desfăşurare. Aş vrea să privim acest moment ca unul de unde ne putem trage învăţăminte, un moment din care putem învăţa lecţii. Şi lecţiile să ştiţi că trebuie extrase şi în ceea ce priveşte Jandarmeria Română, dar şi în ceea ce priveşte liderii organizaţiilor civice sau protestatarii paşnici. Şi, dacă mă refer la Jandarmerie, le-am spus şi astăzi că îmi doresc ca momentul 10 august să nu se repete”, a spus Carmen Dan, la finalul ceremoniei prilejuite de plecarea a 17 jandarmi români într-o misiune în Afganistan.
Ministrul a precizat că nu vrea să se înţeleagă că are de făcut vreun reproş Jandarmeriei şi că va avea aceeaşi poziţie cu cea iniţială.
„Cred că trebuie să fie o lecţie şi pentru organizatorii acţiunilor civice, pentru că toată lumea trebuie să înţeleagă că există o limită şi o barieră peste care nicio forţă de aplicare a legii nu poate trece. Şi acea barieră este dată de echilibrul care ar trebui să existe între o manifestare publică paşnică şi o manifestare care presupune agresiune şi violenţă, iar baiera este tocmai această violenţă”, a mai spus Carmen Dan.
Ea a arătat că în orice stat civilizat se uzează de mijloacele legale şi de procedurile legale de intervenţie în astfel de situaţii.
„Mi-aş dori să tragă învăţăminte şi cei care protestează paşnic şi poate că aici trebuie să dezvoltăm şi noi mai bine componenta de comunicare, pentru că un cetăţean care protestează paşnic trebuie să înveţe să se delimiteze de orice manifestare care presupune agresiune sau violenţă”, a spus Dan.
Ministrul a precizat că nimeni nu poate contesta că au existat şi oameni care au protestat paşnic şi care au avut de suferit de pe urma intervenţiei.
„Ce vreau să se reţină este că o acţiune individuală trebuie dovedită şi eu sunt prima care susţine că cei care au greşit, din partea Jandarmeriei, şi au săvârşit un abuz (...) trebuie sancţionaţi ca atare. Însă, dacă trebuie să vorbim despre fapte, până în acest moment avem 20 de persoane trimise în judecată care nu sunt din rândul Jandarmeriei, sunt din rândul manifestanţilor. De asta spuneam că ar trebui să privim acest moment ca un moment din care trebuie să extragem învăţăminte, chiar şi în ceea ce priveşte acţiunea Jandarmeriei, pentru că orice acţiune individuală a jandarmilor se repercutează, inclusiv în planul imaginii publice, în ceea ce înseamnă abordarea integrală a misiunii jandarmilor care, repet, a fost o misiune de restabilire, o misiune care s-a desfăşurat în conformitate cu normele militare de care jandarmii trebuie să ţină cont şi care există şi funcţionează în orice stat democratic”, a mai declarat ministrul de Interne.