Cantitatea de deșeuri introduse ilegal în țară s-a dublat în primele șapte luni față de 2023. Pe unde intră gunoaiele în România

Data actualizării: Data publicării:
gunoaie in vama nadlac 1
Vama Nădlac 1, sufocată de gunoaie. Sursa foto: Facebook / Ioan Radu Marginean

Polițiștii de frontieră au oprit la intrarea în țară aproximativ 7.000 de tone de deșeuri în primele șapte luni ale anului. Cantitatea este dublă față de aceeași perioadă a anului 2023. Doar în ultimele 24 de ore au fost oprite 27 de tone de material plastic, cauciuc şi anvelope second-hand la intrarea în țară pe la Nădlac II și Borș II, conform News.ro.

Poliţia de Frontieră a anunţat că a făcut verificări și controale mijloacelor de transport la intrarea în România pentru a combate introducerea în țară a transporturilor ilegale de deșeuri. 

Deșeurile introduse ilegal în țară, un fenomen în creștere

În primele şapte luni ale anului 2024, au fost descoperite aproximativ 7.000 tone, din care:
 
  • metale - 3.376.611 de kilograme
  • mobilă - 503.800 de kilograme
  • textile/îmbrăcăminte - 829.200 de kilograme
  • plastic - 313.800 de kilograme
  • cauciuc (anvelope) - 120.000 de kilograme
  • alte materiale (deşeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice) – 1.554.200 de kilograme

În comparație, în perioada similară a anului trecut, autoritățile vamale au descoperit 3.356 de tone de deşeuri.

Garda de Mediu este autoritatea competentă pentru gestionarea deşeurilor la nivel naţional, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Potrivit sursei citate, în punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condiţiile de intrare în ţară, organele vamale efectuează operaţiunile vamale, respectiv de control al legalităţii importului. Totodată, conform legislaţiei în vigoare, importul deşeurilor se face pe baza licenţei de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Sănătăţii. Astfel, intrarea în ţară a mijloacelor de transport încărcate cu astfel de mărfuri este permisă de organele vamale numai dacă li se prezintă licenţa de import cu acordul scris al Ministerului Mediului şi Ministerului Sănătăţii.

Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră trebuie să sesizeze Garda de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoțesc marfa, verifică dacă s-au îndeplinit condiţiile necesare pentru intrarea în ţară.

Dacă legea nu este respectată, reprezentanţii Gărzii de Mediu interzic accesul pe teritoriul țării pentru mărfurile în cauză, iar după verificări, marfa este returnată în țara de origine, societăţilor comerciale expeditoare.

Peste 27 de tone deşeuri au fost oprite la intrarea în ţară în punctele de trecere ale frontierei Nădlac II şi Borş II

Poliţiştii de frontieră de la Borş II şi Nădlac II au controlat la intrarea în ţară, două automarfare înmatriculate în România, conduse de doi cetăţeni români. Polițiștii au avut suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor și au verificat marfa.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau de fapt încărcate cu 27.230 kilograme de deşeuri, constând în material plastic şi cauciuc, dar şi anvelope second-hand, bunuri care proveneau de la societăţi comerciale din Germania şi Austria, pentru firme din România. În consecinţă, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport”, se arată în comunicatul de presă al Poliției de Frontieră, conform News.ro.

Editor : Rebeca Manea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri