Când ar putea fi gata reparațiile la Crucea de pe Vârful Caraiman, monument de Cartea Recordurilor

Data publicării:
crucea varful caraiman

Ministerul Apărării Naționale, administrator al monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, aflată pe Vârful Caraiman, anunță că acesta va fi reabilitat cu fonduri europene, până în 2022, valoarea proiectului fiind de aproape 20 de milioane de lei, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis luni, Ministerul Apărării Naționale derulează, în perioada 9 mai 2016 – 30 septembrie 2022, proiectul cu titlul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor "Crucea Caraiman"/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea proiectului este de 19.159.031,29 lei, din care 15.946.043,78 de lei reprezintă finanțare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 lei este valoarea cofinanțării proprii pentru cheltuieli eligibile și neeligibile.

Proiectul este implementat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naționale, cu sprijinul Direcției domenii și infrastructuri.

„Obiectivul general al proiectului este promovarea istoriei și identității naționale prin conservarea, protejarea și valorificarea unui monument cultural și istoric de referință pentru România, Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial, iar obiectivele specifice vizează, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul monumentului și, pe de altă parte, creșterea numărului de vizitatori la monument cu minim de 6%, în primul an după finalizarea lucrărilor de intervenție”, se arată în comunicatul citat.

În afara lucrărilor de restaurare se are în vedere amenajarea unei expoziții moderne

Astfel, în afara lucrărilor de restaurare a părții metalice și a soclului monumentului, în spațiile acestuia se are în vedere amenajarea unei expoziții moderne, în care să predomine informația digitizată, fond sonor și alte facilități de informare.

Lucrările de restaurare a monumentului au fost demarate la data de 15 iunie 2018. Până în prezent, au fost sablate 15 tronsoane pe care a fost aplicat primul strat anticoroziv; a fost montat sistemul paratrăznet și a fost înlocuit cablul de alimentare pentru curent electric, prin îngropare, de la Crucea Caraiman până la locul de racordare, respectiv punctul de transformare-branșare Coștila, pe o lungime de aproximativ 3 km; au fost montate căminele și capacele pentru acces la cablul de alimentare curent electric, în proporție de 80%; a fost executată săpătura în zona spațiului tehnic de sub platforma de acces, unde va fi amenajat grupul sanitar și unde vor fi amplasate grupul electrogen, bazinele de apă, stația de epurare și stația de pompare a apelor uzate.

De asemenea, a fost consolidată cu cărămidă și beton armat zona spațiului tehnic de sub platforma de acces și spațiul în care va fi montată stația de pompare a apelor uzate și a fost montată plasa sudată pe placa de pardoseală a spațiului tehnic. Totodată, a fost decopertat mozaicul de la trepte și de la platforma de acces, care va fi înlocuit, a fost montată plasa sudată și a fost turnat betonul pe platforma de acces, în proporție de 50% și a fost consolidată baza primei trepte de acces la monument.

Lucrările la obiectiv pot fi efectuate, însă, numai în perioada caldă, mai precis în lunile iulie – septembrie, astfel că, în perioada 1 septembrie 2018 – 8 iulie 2019 lucrările au fost conservate, acestea fiind reluate începând cu data de 8 iulie 2019.

Povestea Crucii de pe Vârful Caraiman. Cum a scăpat monumentul de distrugerea comuniștilor

În 2018 s-au împlinit 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului, de pe vârful Caraiman. Monumentul a fost ridicat în memoria eroilor din Primul Război Mondial. Regina Maria şi tânăra regină Elena, mama regelui Mihai, s-au interesat îndeaproape de mersul construcţiei. Aflată la 2.291 de metri deasupra mării, Crucea a intrat în Cartea Recordurilor drept monumentul aflat la cea mai mare altitudine din lume.

Aflată la 2.291 de metri, Crucea de pe masivul Caraiman a intrat imediat în Cartea Recordurilor

În ultimii 90 de ani, înălţimea acestei lucrări a fost depăşită de multe altele, dar Crucea Caraiman a rămas în continuare în Guinness Book pentru altitudine. Ultima certificare datează din 14 august 2013.

Crucea Caraiman, reparată și cu fonduri norvegiene

Două milioane de euro a dat Norvegia pentru restaurarea monumentului şi pentru ca un muzeu să fie construit la baza lui.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...