Judecătorul CCR Daniel Morar renunţă la premiul primit în 2011 de la GDS argumentând că decizia de a acorda premiul GDS pe anul 2018 procurorului general Augustin Lazăr l-a determinat să reflecteze asupra semnificaţiei acestui premiu. „Augustin Lazăr nu a fost un torţionar, a fost pur şi simplu un procuror din sistemul ceauşist din anii 80, nu a făcut nici mai mult, nici mai puţin decât făcea atunci un procuror”, a explicat la Digi24 Cristian Tudor Popescu. Potrivit gazetarului însă, în actualul context politic electoral, Augustin Lazăr ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi bun-simţ şi să nu mai candideze la încă un mandat de procuror-general.
„Daniel Morar are peste 50 de ani şi este de meserie procuror. Prin urmare, n-am cum să cred că nu ştie cum se desfăşurau lucrurile înainte de 1989.
Acest premiu pe care i-l dă GDS lui Lazăr e pentru activitatea sa de anul trecut. Este un premiu anual. Or, domnul Lazăr, într-adevăr, anul trecut a avut o activitate în sprijinul statului de drept, al luptei anticorupţie, al democraţiei, al valorilor europene, fără niciun fel de dubiu.
Dacă vorbim de perioada dinainte de 1989, vina lui Lazăr poate fi rezumată în următoarea propoziţie: „Procurorul Augustin Lazăr nu a a fost disident”.
În poziţia respectivă, în comisia de eliberări condiţionate, ce ar fi putut să facă Augustin Lazăr? Maximum, să depună o opinie separată în respectiva comisie. Neputând trece peste votul celorlalţi membri, neputând să treacă peste decizia judecătorului şi, nicidecum în ultimul rând, ci în primul, neputând trece peste Securitate. Dar, dacă făcea asta, devenea disident.
Cunoaşteţi vreun deţinut politic, eliberat condiţionat înainte de termen în anii 80?
Cunoaşteţi vreun magistrat care a făcut un astfel de gest în anii 80, procuror, judecător care să fi făcut un astfel de gest în favoarea unui deţinut politic? Eu nu cunosc.
Daniel Morar, de meserie procuror, care avea 24 de ani în 1989 – 1990, ştie foarte bine aceste lucruri”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Potrivit acestuia, lui Augustin Lazăr i se poate imputa ceea ce se poate imputa tuturor magistraţilor dinainte de 1989: „În acei ani 80 nu cunosc niciun act de disidenţă printre ei”.
Gazetarul a subliniat încă o dată că acest scandal care îl vizează pe Augustin Lazăr poate fi şi este utilizat în actualul context politic electoral.
„Însă, dacă Augustin Lazăr, după ce s-a prezentat la concurs pentru un nou mandat - ceea ce mi se pare incorect din partea lui, mi se pare un gest egoist, egocentric - şi dacă mai încearcă încă o dată să candideze pentru un mandat, deci dacă nu iese din funcţie prin expirarea mandatului în 28 aprilie, dacă mai candidează încă o dată pentru procuror general, atunci vina lui Augustin Lazăr se adânceşte. Acesta ar fi un gest deplasat şi arogant din partea lui Augustin Lazăr, mai ales în contextul politic şi electoral actual.
Augustin Lazăr nu a fost un torţionar, a fost pur şi simplu un procuror din sistemul ceauşist din anii 80.
Dar, în actualul context politic electoral, acest scandal în legătură cu Augustin Lazăr poate fi utilizat. Şi este utilizat. Prin urmare, domnul Lazăr ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi bun-simţ şi să nu mai candideze la încă un mandat”, a spus gazetarul.