Primăria Capitalei are, pentru 2017, un buget de 1,1 miliarde de euro, din această sumă 27 de milioane de euro fiind alocaţi pentru lucrări şi reparaţii în parcuri, 11 milioane de euro pentru crearea a peste 3.000 de locuri de parcare subterană şi de tipul park&ride şi şase milioane de euro pentru lucrările la 36 de imobile cu risc seismic, a anunţat, joi, primarul general Gabriela Firea. De asemenea, vor fi alocaţi două milioane de euro pentru pistele de biciclişti.
Din bugetul total al Primăriei Municipiului Bucureşti în valoare de 1,1 miliarde de euro, primarul general vrea să investească 95 de milioane de euro în unităţile medicale din subordinea municipalităţii, din care 83 de milioane de euro din bugetul local şi diferenţa de la Ministerul Sănătăţii, pentru plata salariilor din cabinetele medicale şcolare.
Primăria va continua dotarea cu aparatură ultramodernă pentru toate cele 19 spitale ale municipalităţii, dar şi pentru cabinetele şcolare, având alocare de aproape 16 milioane de euro şi 57 de milioane de euro pentru investiţii.
În plus, Firea a precizat că sunt prevăzute în buget şi sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan cu aproximativ 2.000 de paturi, o investiţie de aproximativ 300 de milioane de euro.
"Avem secţii în spitalele actuale ale municipalităţii care sunt foarte aglomerate şi este nevoie de construirea unui spital metropolitan ultramodern îndeosebi pentru oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală mari arşi”, a subliniat Firea.
Primarul Capitalei a mai spus că în buget au mai fost cuprinse sume pentru studiile de fezabilitate şi ale documentaţiilor de urbanism pentru construcţia unor ansambluri de locuinţe sociale de serviciu şi pentru tineri, cu 12.000 de unităţi locative, în prezent fiind derulate proceduri de analiză cost-beneficiu.
În ceea ce priveşte şcolile, cu toate că acestea se află în administrarea primăriilor de sector, Primăria Capitalei va asigura 1,3 milioane de euro finanţarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea a 42 de unităţi de învăţământ şi pentru extinderea altor 14.
Mai mult, vor fi alocaţi şase milioane de euro pentru expertize şi dotări pentru obţinerea autorizaţiilor ISU pentru şcolile care nu au.
În ceea ce priveşte regiile municipalităţii, la RATB au fost prevăzuţi 121 de milioane de euro, reprezentând subvenţia la transportul de călători şi 11 milioane de euro pentru investiţii, la acestea adăugându-se 7 milioane de euro pentru Direcţia de Transporturi a primăriei pentru achiziţia celor 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie.
Pentru RADET au fost alocaţi 125 de milioane de euro, 106 milioane de euro fiind subvenţia pentru energia transmisă populaţiei şi 19 milioane de euro investiţii, potrivit primarului.
Firea a mai spus că, pentru lucrările de infrastructură în ceea ce priveşte podurile, pasajele, parcările şi pistele de biciclete, a fost alocată suma de aproximativ 80 de milioane de euro, dând exemplu lucrările de penetraţie la Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti-Piteşti (37 de milioane de euro), finalizarea lucrărilor pe şoseaua Pantelimon, inclunzând reabilitarea liniilor de tramvai (aproape 16 milioane de euro). Au mai fost alocate sume pentru continuarea lucrărilor la penetraţia prelungirea Ghencea – Domneşti, străpungerea Buzeşti – Berzei – Uranus şi pentru modernizarea pasajului pietonal în Piaţa Eroii Revoluţiei.
De asemenea, au fost alocaţi 11 milioane de euro pentru începerea lucrărilor de proiectare şi execuţie a 3.100 de locuri de parcare, atât subterane, cât şi park&ride.
Primăria Capitalei va mai aloca anul acesta două milioane de euro din cele 73 de milioane de euro necesare realizării şi amenajării pistelor pentru biciclişti, Firea menţionând că acest proiect este eligibil pentru obţinerea unor finanţări nerambursabile din partea Uniunii Europene.
Totodată, şapte milioane de euro vor fi investiţi pentru deratizare, dezinsecţie şi tratamente fitosanitare, precum şi pentru eficientizarea acestor activităţi.
În ceea ce priveşte consolidarea clădirilor cu risc seismic, Primăria Capitalei a alocat, în 2017, aproape şase milioane de euro, care vor fi folosiţi pentru lucrările la 36 de imobile şi pentru expertize tehnice în cazul altor imobile.
Pentru cele 11 parcuri aflate în administrarea primăriei Capitalei au fost prevăzuţi 27 de milioane de euro, din care vor fi finanţate inclusiv reparaţiile pentru malurile lacului Herăstrău, reparaţia sistemului de irigaţii din parcul Carol, la podul din Parcul Tineretului, precum şi la toate locurile de joacă. Aceşti bani vor fi folosiţi şi pentru amplasarea unor aparate de fitness în aer liber.
De asemenea, toate cele 15 teatre din Bucureşti au bugetul mărit în anul 2017 faţă de anul precedent, totalul alocat fiinf de 53 de milioane de euro, măriri având şi celelalte instituţii cu activitate în zona culturală: ARCUB - 15,5 milioane de euro şi CREART – 12,5 milioane de euro.
Primarul Capitalei a precizat că vineri seară bugetul pe anul 2017 al PMB va fi încărcat complet pe site-ul primăriei şi va fi în dezbatere publică 15 zile, conform legii.
"Sunt convinsă că vor exista amendamente, ceea ce este foarte bine, pentru că aceasta este proiecţia noastră, dar suntem deschişi îmbunătăţirii acestui buget, totul în beneficiul bucureştenilor”, a declarat Gabriela Firea.