Sunt angajaţi la stat, cu talon de pensie. Vorbim de zeci de poliţişti care se pensionează, uneori până la 50 de ani, şi a doua zi se angajează din nou la stat, ba chiar pe aceleaşi posturi! Beneficiază deci pe lângă pensie, şi de salariu, iar în unele cazuri veniturile lor depăşesc 20.000 de lei lunar. Este situaţia în care se găsesc şi doi dintre subalternii direcţi ai ministrului de Interne. Şi nu e tot. Mulţi poliţişti care s-au pensionat conduc acum structurile de poliţie locală din ţară.
Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere, e bine ca aceste persoane să primească şi pensie şi salariu?
Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne: Nu, din punctul meu de vedere nu este!
Şi cu toate astea, chiar ministrul de interne Carmen Dan are doi oameni de încredere în minister care sunt proaspăt angajaţi deşi sunt tineri pensionari.
Dumitru Coarnă, lider SNPPC: „Au pensionat cu pensii substanţiale 9.000, 10.000, 11.000, 13.000 iar o parte dintre ei a doua zi au fost încadraţi pe aceleaşi funcţii, vezi secretarul de de stat Ciocoiu Cornel, Popescu Alina Adela - au pensionat-o în iunie şi a doua zi au încadrat-o cu contract individual de muncă”.
Cazul chestorului Cornel Ciocoiu. A fost eliberat din funcţia se secretar de stat al MAI, de fostul premier Sorin Grindeanu, chiar înainte să cadă guvernul. Şi-a cerut imediat pensionarea, însă două săptămâni mai târziu se reangaja pe propriul post. Iată cum explică MAI situaţia:
"La momentul opţiunii pe care a făcut-o pentru pensie, nu exista nicio certitudine ca s-ar mai putea întoarce pe vreo funcţie în minister. Ulterior, la data de 30 iunie a.c., având în vedere nevoia de continuitate a programului de guvernare în domeniul M.A.I., decizia premierului Tudose a fost de a renumi pe domnul Cornel Ciocoiu în funcția deținuta anterior. Ceea ce s-a intamplat în plan politic nu poate fi imputat domnului Cornel Ciocoiu."
Asa se face că astăzi chestorul Cornel Ciocoiu încaseaza lunar peste 20.000 de lei, pensie plus salariu de la ministerul de interne.
Altă pensie specială, aceeaşi situaţie.
Alina Popescu, adusă în ianuarie pe funcţia de consilier al ministrului Carmen Dan din IPJ Olt, s-a pensionat după ce a fost şi ea dată afară din guvernul Grindeanu. Cum ministrul şi-a continuat mandatorul, s-a reangajat în sistem.
Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne: „Secretarul de stat este angajat printr-o decizie a premierului, consilierul ministrului este angajat în baza deciziei de oportunitate a ministrului.
Sunt persoane care în acest moment ocupa statutul civil, mai mult decât atât este important şi se uită că aceste persoane au fost puse la dispoziţie”.
Dumitru Coarnă, lider SNPPC: „În condiţiile în care avem deficit de 20.000 de funcţii, tu pensionezi oameni şi îi încadrezi pe aceleaşi funcţii”.
Sindicaliştii spun că sunt doar două exemple din multe altele. De exemplu, sunt poliţişti care se pensionează unii până în 50 de ani iar apoi se angajează şefi ai poliţiei locale.
Actualul şef al Politiei Municipiului Bucureoti, Ştefan Vasâi, a fost înainte de pensionare comisar în IPJ Ilfov.
Fostul comandant al Poliţiei Cluj-Napoca, pensionat anul trecut la termen, este acum director al Poliţiei Locale Cluj-Napoca.
Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale: „Acum ținând cont de faptul că am lucrat atâția ani în Poliție am considerat că pot să mai lucrez câțiva ani la Poliția Locală, ținând cont de faptul că la bazele Poliției Locale din România, implicit din Cluj, am participat eu împreună cu domnul primar Emil Boc. Cred că expertiza mea este bună și aduce un plus”.
Sindicaliştii atrag atenţia că pensionările din ultima perioada se simt în stradă, unde au rămas prea puţini agenţi ce trebuie într-o singură tură să ajungă chiar şi la 30 de intervenţii.