Video Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea

Data actualizării: Data publicării:
Space
Un fenomen definit drept „ciudat” de experții NASA are loc pe Pământ și poate lovi oricând lumea, mai ales sateliții de comunicații. Este vorba despre o anomalie care se dezvoltă în prezent, numită South Atlantic Anomaly, potrivit Science Alert. Sursa foto: Profimedia Images

Avertisment extrem de la oamenii de știință. Un fenomen definit drept „ciudat” de experții NASA are loc pe Pământ și poate lovi oricând lumea, mai ales sateliții de comunicații. Este vorba despre o anomalie care se dezvoltă în prezent, numită South Atlantic Anomaly, potrivit Science Alert. Oamenii de știință spun că fenomenul se dezvoltă în câmpul magnetic al Pământului. Experții spun că aceasta se întinde pe o zonă gigantică, între America de Sud și sud-vestul Africii.

Cum a apărut fenomenul care i-a alertat pe experții NASA

Oamenii de știiță de la NASA descriu fenomenul ca pe o „adâncitură” în câmpul magnetic al Pământului sau ca pe o „groapă în spațiu”. Potrivit acestora, anomalie nu afectează în prezent, însă navele spațiale orbitale (inclusiv Stația Spațială Internațională) trec direct prin anomalie în timp ce se învârt în jurul planetei la altitudini joase de pe orbita Pământului. În acele momente există un risc ca sistemele tehnologice de la bordul sateliților să se scurtcircuiteze.

NASA: Pot exista amenințări care să ducă la închiderea sistemelor navelor spațiale

Potrivit sursei citate, plate apărea și riscul unor pierderi semnificative de date sau chiar daune permanente ale componentelor cheie ale satelițori. Mai mult, unele amenințări pot obliga operatorii de sateliți să închidă, în mod obișnuit, sistemele navelor spațiale înainte ca navele spațiale să intre în zona de anomalie.

„Câmpul magnetic este de fapt o suprapunere a câmpurilor din multe surse curente”, a precizat Terry Sabaka, geofizician la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland.

Cum s-a dezvoltat anomalia

Oamenii de știință au mai precizat că sursa primară este, de fapt, un ocean învolburat de fier topit în interiorul nucleului exterior al Pământului. Astfel, mișcarea acelei mase generează curenți electrici care creează câmpul magnetic al Pământului, care nu ar fi însă neapărat uniform.

Din studiile efectuate până acum, a rezultat că un rezervor uriaș de rocă, situat la aproape 3.000 de kilometri sub continentul african, perturbă generarea câmpului. Astfel, se ajunge la acest efect de slăbire.

NASA monitorizează în mod activ anomalia din câmpul magnetic al Pământului de mai bine de 5 ani, însă avertismentele experților privind dezvoltarea ei sunt din ce în ce mai dese.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri