Atracția muștelor pentru culoarea albastră ar putea sprijini combaterea bolilor răspândite de acestea

Data actualizării: Data publicării:
Musca tsetse
Descoperirea ar putea contribui la lupta împotriva bolilor răspândite de muște. FOTO: Profimedia

Muștele preferă obiectele albastre pentru că le confundă culoarea cu cea a animalelor din care se hrănesc, susțin oamenii de știință. Descoperirea ar putea ajuta la combaterea bolilor răspândite de muște și la prinderea mai facilă a insectelor, potrivit The Guardian.

Oamenii de știință susțin că muștele care ciupesc sunt puternic atrase de obiectele de culoare albastră, deoarece confundă culoarea cu cea a unui animal cu care vor să se înfrupte.

Roger Santer, membru al departamentului de Științele Vieții din cadrul Universității Aberystwyth și coordonator al cercetării, a declarat că studiile entomologice realizate pe teren au demonstrat că muștele sunt atrase de albastru, ceea ce a determinat fabricarea pe scară largă de capcane în această culoare.

Cum au descoperit cercetătorii atracția pentru albastru

Teoriile inițiale ale cercetătorilor arătau că muștele confundă culoarea albastră cu zonele umbroase, menite odihnei, fenomen care poate fi observat atunci când insectele se află deasupra zăpezii. 

În tentativa de a găsi un răspuns clar, cercetătorii de la Aberystwyth au dezvoltat o serie de rețele neuronale artificiale care imită procesul vizual care are loc în creierul unor muște, precum musca tsetse, cea de grajd și musca de cal. Rețelele neuronale artificiale sunt o formă de inteligență artificială inspirată de structura sistemelor nervoase reale, mai arată sursa citată.

Rezultatele, care au fost evaluate de cercetători și ulterior publicate în revista științifică Proceedings of Royal Society B, au pus la îndoială teoria conform căreia obiectele albastre sunt percepute de muște drept umbră. Rețelele neuronale au perceput de fapt umbra ca fiind lipsa de lumină, fără a cataloga greșit obiectele albastre ca fiind umbră.

În ceea ce privește distingerea animalelor, rețelele neuronale artificiale au comparat răspunsurile relative ale fotoreceptorilor sensibili la albastru și la verde. Din acest considerent muștele percep capcanele albastre drept animale. Acest lucru a determinat echipa să concluzioneze că obiectele albastre, inclusiv capcanele, seamănă pentru muște cu potențiale gazde animale.

"Dacă putem înțelege mecanismele care atrag muștele către capcanele colorate, putem îmbunătăți culoarea acestor capcane, astfel încât să prindă mai eficient muștele. Acesta este un obiectiv foarte important, deoarece diferite specii de muște care mușcă răspândesc boli ale oamenilor și animalelor, astfel încât controlul muștelor este o parte importantă a controlului bolilor", susține Santer.

Specialistul a mai precizat că ar putea fi combătute astfel boli precum tripanosomiaza africană umană (boala somnului), care este endemică în Africa subsahariană și care, fără tratament, este în general fatală. De asemenea, descoperirea ar putea fi folosită pentru a controla răspândirea muștei de grajd, care atacă animalele.

Concluziile echipei sunt susținute de experimentele de pe teren care au constatat că muștele tsetse prinse în capcanele albastre tind să nu fi mâncat recent, ceea ce sugerează că acestea caută gazde.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...