Argumentul Austriei de a bloca aderarea României la Schengen, contrazis de cifre. Cum ajunge de fapt valul de migranți în Vest
Data actualizării: Data publicării:
Austria își menține opoziția de a bloca aderarea României la Schengen, invocând valul de migranți care îi sufocă sistemul de suport și care vine pe ruta Balcanilor de Vest. Date oficiale, care vin de la instituții europene, nu doar de la cele românești, demonstrează că țara noastră nu contribuie la creșterea numărului de intrări ilegale în Austria.
Cele mai noi date centralizate de agenția europeană de poliție de frontieră FRONTEX arată că în primele nouă luni ale anului au fost raportate de trei ori mai multe încercări de trecere neregulamentară a frontierelor externe ale Uniunii pe toate rutele din Balcanii de Vest. Asta înseamnă aproape 130 de mii de tentative, iar Austria susține că acesta este motivul pentru care se confruntă cu mai bine de 100 de mii de cereri de azil.
Argumentul României este că nu se află pe niciuna dintre rutele din Balcanii de Vest și vine cu cifre pentru a își argumenta poziția. Dacă ruta Balcanilor de Vest a înregistrat în total o creștere cu 170%, în România au fost cu 43% mai puține încercări de intrări ilegale.
Ne uităm și la frontiera cu Serbia, practic granița dintre țara noastră și prima țară din regiunea problematică pentru austrieci, și vedem că acolo au fost înregistrate 1,3 la sută din totalul trecerilor ilegale din regiune.
Există și alte alte argumente pe care le are România ca să își susțină acceptarea în Schengen - cele două rapoarte tehnice recente, ambele făcute de specialiști care au fost în țara noastră și au verificat puncte de trecere a frontierei, dar și instituțiile centrale, votul din plenul Parlamentului European care îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen, precum și susținerea venită din partea Comisiei Europene.