Ambalajele, greu de returnat. Românii dau 50 de bani în plus la fiecare sticlă, dar nu știu dacă îi mai recuperează vreodată

Data publicării:
o femeie cu o sticla in mana
Românii dau 50 de bani în plus la fiecare sticlă, dar nu știu dacă îi mai recuperează vreodată.

Sistemul de garanție-returnare a fost lansat de anul trecut, dar acesta încă nu funcționează peste tot. Doar 3 din 10 magazine colectează ambalajele și returnează clienților garanția de 50 de bani. Motivul ar fi că unii vânzători refuză să intre în hora reciclării.

Românii plătesc 50 de bani în plus pentru orice băutură de până în 3 litri, ambalată în sticlă, plastic sau aluminiu. Banii îi pot primi înapoi dacă returnează ambalajele la magazin. Cel puțin asta este teoria. În practică lucrurile merg mai greu.

Bărbat: Ambalajele le-am pus aici și nu le primește aparatul. De 3 ori am fost.
Reporter: Si nu le-a primit niciodată?
Bărbat: Nu, nu.
Femeie: Multe sticle nu le primesc. Chiar dacă sunt curate, chiar daca sunt întregi, nu știu, le dă înapoi. La buticurile astea nu au aparat.

Însă chiar dacă nu există aparate de colectare, și buticurile au obligația să primească ambalajele și să ofere clienților garanția de 50 de bani. O echipă Digi24 a mers la mai multe magazine de cartier din Capitală pentru a vedea dacă ce scrie în lege se și aplică.

Reporter: Eu pot să returnez sticla aceasta la dumnevoastră pentru garanție?
Nu avem... nu am contract cu ei, și nici nu am spațiu de depozitare.

Reporter: Pot să returnez și eu sticla pentru garanația de 50 de bani?
Angajat: La noi nu...
Reporter: De ce nu? Pentru că pe net citisem că pot returna oriunde.
Angajată: Nu, la noi nu... la...
Reporter: Adică doar la magazinele mari?
Angajată: Da.

Însă garanția este percepută mai peste tot, asta pentru că tot mai multe ambalaje cu logoul SGR apar pe piață. În luna ianuarie, peste 180 de milioane de produse aveau incluse în prețul de la raft cei 50 de bani.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Profund incorect sa îi ceri garanția persoanei cand îi vinzi băutura, și cand persoana vine la magazin, să îi refuzi returnarea granției. Este ilegal. Garda de Mediu urmează să verifice dacă comercianții își vor respecta obligația legală.

Asociația micilor comercianți spune că birocrația care se află în spatele programului îi împiedică pe vânzători să aplice sistemul, astfel că au găsit alte soluții.

Feliciu Paraschiv, director Asociația Micilor Comercianți: El dă 50 de bani din buzunar unui client care vine cu ambalajul gol, clientul pleacă mulțumit, și el se duce cu ambalajul la un RWM și își recuperează banii de la un mare retailer.

În prima lună a anului, au fost returnate doar 1% din ambalajele care puteau fi reciclate.

Reporter: Georgiana Iuzic / Operator: Cătălin Mihalache

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri