Video&Foto Românii au prins gustul reciclării. Opt din 10 ambalaje cu garanție au fost returnate în septembrie. „Recuperez cam 30 lei/săptămână”
Data actualizării: Data publicării:
Opt din zece ambalaje cu garanție cumpărate au fost returnate în magazine în septembrie. Vorbim despre peste 450 de milioane de recipiente, iar cantitatea este mai mare cu 3 procente față de luna trecută. Oamenii spun că reciclează pentru a-și recupera banii, dar și din grijă pentru mediul înconjurător. "Recuperez cam 30 lei/săptămână", spune un bărbat șofer de meserie.
Luna trecută, 81% dintre recipientele de plastic, sticlă sau aluminiu cumpărate au fost returnate. În total, 453 de milioane de ambalaje au luat drumul centrelor de reciclare. Cantitatea a fost cu 3 procente mai mare față de luna august. Pe lângă banii pe care și-i recuperează pentru garanție, cei care au grijă să recicleze ambalajele consideră că gestul lor contribuie și la un mediu mai curat.
"Eu sunt șofer de meserie și, prin țară, văd cursuri de ape curate, un mediu curat, mergem spre bine! Sticlele din plastic le adun în plase, într-un sac, după care le predăm când mergem la cumpărături. La sfârșitul săptămânii undeva la 30 de lei... Acum am puține", spune un domn.
"Nu mai găsești peturi și alte mizerii peste tot, sticle si faptul că îți recuperezi un ban, iar e bine", e de părere o doamnă.
De la magazine, sacii cu ambalaje sunt transportați apoi la centrele de colectare. Centrul din Brașov a fost deschis în primăvară și se întinde pe 3.300 mp și are o capacitatea anuală de procesare de peste 240 de milioane de ambalaje.
"Aici avem scanner-ul care citește codurile de bare ale fiecărui recipient și, în același timp, își ia informația despre tipul de material", ne explică Diana Stanciu, plant manager RetuRO SGR.
După ce au fost numărate și sortate, recipientele sunt reciclate.
"Peste 7 mii de saci de peturi, sticle și doze de aluminiu au ajuns în acest centru de numărare și sortare din Brașov, în doar două zile. La 6 luni de la deschidere, 50 de milioane de ambalaje au fost reciclate", transmite Maria Colciar, jurnalist Digi24.
Nu peste tot în țară reciclarea merge, însă, la fel de bine.
"Vin din mediul rural. În mediul rural nu avem niciun aparat", spune o doamnă.
În prezent, în România sunt 7 centre de colectare, însă numărul lor ar urma să crească.
"Avem în plan, la începutul anului viitor, încă două sau 3 centre de numărare și sortare pentru a acoperi toată țara: Oradea, Constanța și, posibil, Suceava", transmite Radu Mitulescu, Head of Operations RetuRO SGR.
În aproape un an de zile, de când a început să funcționeze sistemul de garanție-returnare, au fost reciclate 144.000 de tone de ambalaje.