Actorii cer demisia ministrului Culturii. Ce le răspunde Daniel Breaz

Data actualizării: Data publicării:
daniel breaz
Daniel Breaz. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Actorii cer demisia ministrului Culturii, Daniel Breaz. Directorului Teatrului Naţional, Ion Caramitru, l-a acuzat pe ministru că l-a ameninţat cu Corpul pe control ca şi cum ar fi trimis „inchiziţia” peste el. Diectorii de teatre, muzee naţionale şi alte instituţii de cultură din toată ţara s-au întâlnit astăzi cu premierul Viorica Dăncilă, cu ministrul Finanţelor şi ministrul Culturii pentru a găsi o soluţie pentru tăierile bugetare care i-au pus în situaţia să disponibilizeze angajaţi şi să amâne premiere. Doar de la Teatrul Naţional Bucureşti de la 1 iulie au fost puşi pe liber 54 de angajaţi.

Am cerut demisia domnului ministru Breaz, pentru modul aș spune doar inoportun de preocupare față de instituțiile noastre și de modul de exprimare publică a frustrărilor domniei sale. A fost destul să ridicăm problema de supraviețuire a instituțiilor și să deschid gura ca să cer explicații pentru lipsa de buget, ca să fiu amenințat cu Corpul de control al ministrului. Seamănă cu ce se întâmpla înainate de 89. La sesizarea unui grup de tovarăși se face control la instituția respectivă și se găsește tovarășul director a fi vinovat de ceva”, a spus Ion Caramitru.

La Teatrul de operetă problema e mai complicată, câtă vreme teatrul are nevoie de o autorizație de funcționare care trenează de ani de zile, pe care dacă am avea-o am avea și venituri proprii mai mari. S-au taiat la bunuri și servicii niște bani. Ca să putem ajunge la sfârș anului ar mai fi nevoie de 1,9 de mii. E mai mic ca anul trecut. La bunuri și servicii nu ai cum să renunți. Sunt colaboratori, bani alocați pentru tot ce înseamna premiere”, a spus Bianca Ionescu, directoarea Teatrului de operetă.

Ministrul Daniel Breaz spune însă că nu va demisiona.

Fiecărui ministru i se cere demisia, eu nu am făcut decât să gestionez cât se poate de realist bugetul culturii”, a spus el.

El a mai spus că, în cadrul TNB, bugetul a crescut, dar au scăzut fondurile pentru categoria „bunuri și servicii”.

Nu s-au tăiat bugetele, uitați-vă foarte bine pe ceea ce înseamnă buget. TNB are un buget mai mare decât anul trecut cu 4 milioane de lei, ceea ce spun cei din teatre că banii la capitolul bunuri și servicii, suma de bani față de anul trecut este mai mică. Da, la capitolul bunuri și servicii suma este o sumă mai mică, dar un manager care primește o anumită sumă de bani, care primește un anumit buget fiind ordonator principal de credite, exact ca și un ministru, trebuie să gestioneze bugetul respectiv să se încadreze în buget. Deci nemulțumirile unora dintre ei, pentru că sunt instituții din subordine care nu au nevoie în momentul de față de suplimentări sau se pot descurca cu bugetul pe care îl au în momentul de față nu au făcut și chiar am cererile dânșilor pentru această lună de deschideri la bunuri și servicii cu sumă zero, sunt doar câteva instituții care au cerut acești bani”, a spus Daniel Breaz.

Ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor teatre care spun că, în urma reducerii bugetelor, activitatea acestora a fost parțial blocată și mai mulți colaboratori au fost concediați, dar și la concedierea unor colaboratori. Numai în cazul Teatrului Național din București, bugetul a fost scăzut cu două milioane de lei la capitolul „Bunuri si servicii”, suma capitolului bugetar „Venituri proprii” fiind mărită cu aproximativ un milion de lei, potrivit unui comunicat de presă al TNB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri