Aberația sistemului: Un tânăr vindecat de Covid a vrut să doneze plasmă ca să salveze vieți. I s-a cerut să plătească

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Pacient vindecat de Covid donează plasmă cu anticorpi
Foto: Profimedia

Un cititor al Digi24.ro, vindecat de Covid, a vrut să ajute și să doneze plasmă cu anticorpi pentru tratamentul altor români aflați în spitale. Ne-a scris însă că s-a lovit de mai multe obstacole în demersul său, inclusiv de unul financiar. Mai exact i s-a spus că trebuie să plătească, și încă o sumă considerabilă, echivalentul prețului a două teste PCR. 

george rizea voluntar donare plasma
George Rizea, donator voluntar de plasmă cu anticorpi

„Numele meu este George Rizea, sunt din Târgoviște, am 33 de ani și m-am vindecat de coronavirus, fiind externat în această săptămână. Dinainte să mă îmbolnăvesc de acest virus eram donator de sânge obișnuit, vârsta și sănătatea permițându-mi acest lucru. În momentul în care m-am vindecat de Covid19, primul meu gând a fost să pot dona plasma pentru a putea ajuta pe oamenii care sunt în situație critică de lupta pe viață și pe moarte. Ei bine, cu toată bunăvoința mea, statul nu îmi permite să pot ajuta, pentru că departamentele lui nu știu unul de celalalt, stânga nu știe ce face dreapta. Astfel, pentru a putea dona, trebuie să ma deplasez cel mai aproape la București, la
centrul de transfuzii din Târgoviște nu există aparatură de separare (a plasmei de sânge - n.r.) pentru că niciuna dintre insituțiile medicale nu a...cerut?!. N-ar fi o problemă să merg până la București. Problema ar fi că există o regulă impusă (probabil de Ministerul Sănătății) prin care oricine, ca potențial donator, să fie obligat să prezinte Centrului de Transfuzii două teste consecutive negative de Covid19, pe care nimeni n-are cum să le prezinte, pentru că la ieșirea din spital nu face nimeni așa ceva, și nici pe banii proprii nu pot să-mi permit să plătesc de 2 ori câte 300 de lei, pentru teste la cerere, ca apoi să merg să donez”, a povestit George Rizea. 

Acesta susține că a sunat la centre de transfuzie din București și Brașov, și i s-a explicat că protocolul presupune ca persoana care dorește să doneze plasmă să se prezinte la centru cu rezultatele negative a două teste consecutive.

„Statul își pune singur piedici, cu toată bunăvoința din păcate nu pot plati din fonduri proprii toate aceste sume. Este valabil
pentru oricine dorește sa doneze„ spune tânărul din Târgoviște. 

Problema este dată de faptul că protocolul de recoltare impus de Ministerul Sănătății stipulează necesitatea existenței a două teste consecutive PCR care să ateste că donatorul de plasmă s-a vindecat de Covid. Testele erau efectuate până acum, și unele spitale sunt în continuare, efectuate înainte de externarea pacientului. În cazul spitalului din Târgoviște, unde a fost internat timp de 16 zile George Rizea, acest lucru nu s-a întâmplat. 

Tânărul susține că a fost externat cu simple analize de sânge. 

„Este mare nevoie de donatori de plasmă”

Doctorul Alexandra Bornea, care coordonează Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, a explicat pentru Digi24.ro că, într-adevăr, protocolul donării presupune existența celor două teste negative, însă nu s-a confruntat până acum cu o situație în care pacientul să fi fost externat fără testare. 

Alexandra Bornea a spus că, dacă există situații în țară unde spitalele nu mai efectuează testele la externare, pentru a nu descuraja persoanele care vor să doneze plasmă, ar trebui modificat regulamentul de recoltare, astfel încât testele Covid să fie efectuate gratis pentru cei care vor să doneze plasmă și nu au aceste teste efectuate în spitalul unde au fost internați. 

”Există criteriile de eligibilitate pe care ca medic ești responsabil să le respecți. Să vină pacienți care au în continuare virusul este un risc epidemiologic. Cei care au gândit normele, exact la situația asta s-au gândit, să știi dacă donatorul s-a vindecat, de aceea este nevoie de aceste teste negative”, a spus doctorul Bornea. 

Aceasta a ținut să sublinieze că este mare nevoie de donatori de plasmă, pentru că a crescut numărul de bolnavi în stare gravă. „La început noi nu am avut solicitări de plasmă pentru Spitalul Județean, dar în ultimele zile am dat preponderent la noi pentru că au crescut cazurile grave și aici. Chiar sunt îngrijorată și vreau să recoltez cât mai mult și nu vreau să fiu în situația de a nu avea plasmă”, a spus Alexandra Bornea. 

Plasma de la un donator vindecat COVID-19 se administrează doar pacienților critici infectați confirmați cu această boală, având vârsta de cel putin 18 ani.

Potrivit Ministerului Sănătății, pacienții care pot beneficia de anticorpii din plasmă trebuie să îndeplinească anumite criterii. Procedura de donare a plasmei durează aproximativ o oră, potrivit medicului.

„Trece printr-o consultație. Îi facem multe analize, inclusiv titrul (concentrația) de anticorpi. Eu zic că e foarte bine să știe dacă are anticorpi în cantitate suficientă, dacă e protejat sau nu”, a explicat pentru Digi24.ro directorul Centrului pentru Transfuzii București, doctorul Doina Goșa.

Există două tipuri de donări: prin plasmafereză, cu ajutorul unui echipament, și donare standard. Donarea și testarea se pot face numai în centrele de transfuzii iar pacienții trebuie să treacă prin filtre de eligibilitate. Cei care donează beneficiază de 7 tichete de masă, reducere pe transportul în comun 50% și ziua liberă la serviciu. În țară sunt 41 de centre de donare, dar echipamente de plasmafereză au doar 19. Însă toate pot face plasmă COVID prin donare standard, potrivit directorului Centrului de Transfuzii București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani