O nouă specie de caracatiță a fost descoperită într-o pepinieră rară, la adâncime, în largul coastei Costa Rica, relatează Sky News. Oamenii de știință spun că atât noua specie de Muusoctopus, un gen de caracatiță de dimensiune mică, până la mijlocie, fără un sac de cerneală, cât și pepiniera sunt descoperiri notabile.
Situl rar se află la 2.800 m sub nivelul mării și este doar a treia pepinieră cunoscută de caracatițe din lume. Pepiniera a fost găsită în aflorimentul Dorado, în largul coastei Puntarenas, fiind localizată inițial de experți în 2013, când au găsit 100 de femele de caracatițe care își cloceau ouăle.
La acel moment, cercetătorii au spus că nu au fost găsiți embrioni în curs de dezvoltare, ceea ce i-a determinat să concluzioneze că mediul nu era potrivit pentru pui de caracatițe.
Cu toate acestea, o echipă, condusă de Dr. Beth Orcutt de la Laboratorul Bigelow pentru Științe Oceanice din SUA și de Dr. Jorge Cortes de la Universitatea din Costa Rica, s-a întors la site la începutul acestui an și a făcut constatări mult mai pozitive.
Echipa s-a aflat la bordul navei Schmidt Ocean din Oceanul Pacific timp de 19 zile și a folosit un robot subacvatic pentru a observa munții submarin și puii de caracatițe.
Dr Jyotika Virmani, director executiv al institutului, a declarat: „Descoperirea unei noi pepiniere de caracatiță activă la peste 2.800 de metri sub suprafața mării în apele Costa Rican demonstrează că mai sunt atât de multe de învățat despre oceanul nostru. „Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să ajutăm lumea să fie martoră și să studieze minunile oceanului nostru incredibil”, adaugă el.
Editor : C.L.B.