Galerie Foto 7.000 de capsule de Arbivir, medicament ucrainean neautorizat în România și folosit împotriva COVID, au fost găsite într-un microbuz

Data publicării:
medicament arbivir
Sursa foto: https://www.politiadefrontiera.ro/

Polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret au descoperit, ascunse în plafonul unui microbuz condus de un bărbat cu dublă cetățenie româno-ucraineană, 7.000 de capsule antivirale Arbivir, de proveniență ucraineană, arată un comunicat al Poliției de Frontieră.

În data de 22 noiembrie, în jurul orei 13.30, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pe sensul de intrare în țară, un bărbat cu dublă cetățenie româno-ucraineană, în vârstă de 46 de ani, care conducea un microbuz înmatriculat în Ucraina.

Existând suspiciuni cu privire la marfa transportată, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra microbuzului, persoanei și bagajelor.

Sursa foto: https://www.politiadefrontiera.ro/
Sursa foto: https://www.politiadefrontiera.ro/

Astfel, în plafonul mijlocului de transport a fost descoperită ascunsă, în vederea sustragerii de la controlul vamal, cantitatea de 350 de cutii de Arbivir ce conţineau 7.000 de capsule antivirale de proveniență ucraineană, medicamente pentru care bărbatul nu deţinea documentele legale pentru transport sau import.

Medicamentele în valoare totală de 17.500 de lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancționat contravențional de către reprezentanții Biroului Vamal Siret cu amendă în valoare de 4.000 de lei.

ANM avertizează că medicamentele Arbidol sau Arbivir nu sunt autorizate în România

Pe 10 noiembrie, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a lansat un comunicat de presă în care anunța că medicamentul Arbidol nu este autorizat în România, el nefiind autorizat nici în Moldova. Totodată, ANM reamintește că “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”. În același timp, agenția anunță că în România nu a fost depusă, până în prezent, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conțină umifenovir.

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova spune că în Nomenclatorul de Stat al medicamentelor pot fi găsite însă produse cu aceeași substanță activă – umifenovir, dar  că în prospectul preparatelor cu conținut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19.

Medicamentele cu substanța activă umifenovir sunt:

1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B);

2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA)

În România, medicamentul este folosit neoficial și în mod voluntar

Arbidol nu este un medicament autorizat și este folosit neoficial și în mod voluntar în tratamentul unora dintre pacienții COVID.

În mai 2020, Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru includea medicamentul în protocolul de tratament al pacienților cu COVID, deși Arbidolul nu este autorizat în Uniunea Europeană. Medicamentul era recomandat pentru formele ușoare și medii ale bolii.

Deși neaprobat în UE, medicamentul a fost menținut aproape un an în protocolul de tratament pentru COVID din România și a fost folosit de mai multe spitale din țară.

Medicamentul, care este fabricat în Rusia, a fost în schema de tratament când era ministru Nelu Tătaru, dar a fost scos de ministrul Ioana Mihailă.

În prezent, Arbidolul se cumpără prin diverse metode din Republica Moldova.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge bine pe toate planurile
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...