130 de mii de ploieșteni au rămas fără apă caldă până în luna septembrie. Vorbim despre 30 de mii de apartamente. Revizia afectează și spitalele. Conducerea încearcă să găsească soluții pentru a nu-i lăsa pe bolnavi fără apă caldă. În timp ce autoritățile aruncă vina dintr-o parte în alta, oamenii se vor descurca cum pot: fie se spală cu apă rece, fie încălzesc apa la aragaz.
Magdalena Stoica are 61 de ani. Spune că de mai bine de 30 de ani nu a mai fost nevoită să își încălzească apa la aragaz pentru a face baie.
Magdalena Stoica: Atât! Că mai mult nu pot să o car de obicei. Am probleme la o mână. O punem pe aragaz și se încălzește. Oala, da? Ligheanul și dopul de la chiuvetă pentru că m-am spălat și dimineață la chiuvetă. Așa se trăiește în secolul 21, anul 2022. Am prietene care stau la casă. M-am abonat la fiecare. Le-am spus fiecăreia în parte, „vezi că vin la tine să fac baie”.
Teodora Chiuș, jurnalist Digi24: Revizia afectează aproximativ 130.000 de persoane, care locuiesc în 30.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare. De asemenea, locatarii au fost anuntați că vor sta fără apă caldă minim 30 zile.
Întrebat de ce oamenii au rămas fără apă caldă, primarul orașului Ploiești spune că... nu știe.
Andrei Volosevici, primar Ploiești: Pe 27 mă certa firma de termoficare spunând că nu s-a înțeles cu mine că nu putem să închiriem, deși atenție, nu cu mine trebuia să se înțeleagă ci cu Consiliul Judetean care deține motorul, în speță CET-ul.
Consiliul Județean Prahova spune că problema ar fi de fapt la operatorul care ar fi oprit furnizarea apei, deși nu ar exista probleme tehnice, așa că a reziliat contractul.
„Decizia vine ca urmare a faptului că operatorul a sistat furnizarea apei calde către ploieşteni, deşi nu existau motive tehnice sau legale să o facă. De asemenea, prin această măsură, operatorul a încălcat flagrant termenii contractuali. Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, somează societatea TERMOFICARE PRAHOVA să reia, în regim de urgenţă, furnizarea apei calde în Municipiul Ploieşti şi să asigure continuitatea serviciului, conform legii”, transmite Consiliului Judeţean Prahova.
Între timp, spitalele care au rămas fără apă caldă caută soluții.
Bogdan Nică, managerul Spitalului Județean Ploiești: La maternitate am pus în funcțiune o încălzire alternativă, există panouri solare și un cazan. Aici nu avem altceva de făcut decât să instalăm niște cazane de mare capacitate de 1.000 de litri care să fie racordate la energie electrică.
Digi24 a cerut un punct de vedere și din partea furnizorului de apă caldă și termoficare, însă până la momentul publicării materialului nu a primit niciun răspuns.
Editor : Liviu Cojan