La doar 10 zile după ce a fost mobilizat în armata rusă, soldatul Igor Pucikov, în vârstă de 27 de ani și tată a doi copii, a fost ucis pe frontul de la Herson. Recrutul a fost trimis în prima linie fără niciun fel de instrucție suplimentară, alta decât cea pe care o știa de pe vremea când făcuse armata obligatorie, în 2015. Acesta este doar unul din cazurile de recruți ruși uciși încă din primele zile după ce sunt trimiși pe frontul din Ucraina, cazuri care nu fac decât să sporească și mai mult nemulțumirile și furia în rândul populației civile din Federația Rusă, după haosul provocat de mobilizarea decretată de Putin și felul în care armata rusă duce acest război se arată într-un material realizat de The Moscow Times.
„Am fost plini de furie, când l-au trimis în Ucraina, fără niciun pic de pregătire”, a declarat pentru Moscow Times cumnata soldatului Pucikov, ucis după 10 zile de la mobilizare. „I s-au dat 30 de gloanțe, a tras o dată și asta a fost”.
De pe frontul din Ucraina apar tot mai multe astfel de dovezi despre recruți ruși prost echipați și fără pregătire militare trimiși să moară în prima linie.
Un caz similar a fost cel al lui Alexander Parilov, un muncitor în construcții, în vârstă de 35 de ani, care a murit în aceeași zi în care a fost timis pe front.
„Niciunul dintre ei nu ținuse în viața lui o mitralieră în mâini”, a declarat un prieten al lui Parilov, referitor la „instrucția” de care acesta nu a beneficiat în niciun fel. „Și-a cumpărat din banii lui o uniformă și o pereche de bocanci, pentru care a plătit 35.000 de ruble (circa 567 de dolari). Peste o săptămână, i-au dat o uniformă militară și o mitralieră, cu doar o zi înainte să fie trimis la Herson”.
„Următoarea zi, a fost ucis”
Aceste două cazuri documentate de Moscow Times demonstrează că recruții ruși nu au parte nici măcar de cele 10 zile de pregătire militară despre care Putin a spus că trebuie să beneficieze toți militarii mobilizați.
De asemenea, ca urmare a lipsei de transparență și de comunicare din partea autorităților ruse, rudele celor mobilizați pe front s-au organizat în grupuri speciale de chat pe rețelele sociale, unde fac schimb de informații și încearcă să afle orice fel de noutăți despre recruții trimiși pe frontul din Ucraina.
Editor : Mihnea Lazăr