A fost decis criteriul creșterii pensiilor pentru persoanele cu handicap. Bucura Oprescu: Vor avea în continuare indexate veniturile

Data publicării:
DIZABILITATI

Pensiile persoanelor cu handicap vor creşte cu un indice de solidaritate, iar această propunere va fi înaintată Guvernului până la jumătatea lunii viitoare, a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Tulcea, ministra Muncii Simona Bucura Oprescu, transmite Agerpres.

Ea a menţionat că această soluţie respectă principiul solidarităţii.

„Dacă legea are ca fundament contributivitatea, iar dânşii au stagii de cotizare adecvate în gradul de handicap în care se află, 10-15 ani, o treime din stagiul complet de cotizare, soluţia pe care am găsit-o împreună este pe principiul solidarităţii. Adică, modificarea şi completarea Legii nr. 448 din 2006 cu privire la protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât de la cuantumul rămas în plată să venim cu un indice de solidaritate, iar dânşii să beneficieze în continuare de indexarea veniturilor. Sarcina pe care am primit-o de la domnul premier Marcel Ciolacu este ca până la 15 noiembrie soluţia legislativă să fie închisă, astfel încât în 2025 adecvarea veniturilor dânşilor prin creşterea acestora să continue”, a afirmat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Ministrua Muncii a mai spus că acest coeficient de solidaritate va completa creşterea procentuală de anul viitor, având ca bază cuantumul în plată.

„Celor care sunt pensionabili şi vor ieşi la pensie pe noua lege li se vor completa veniturile prin punctele de sprijin care vor constitui puncte suplimentare doar pentru persoanele încadrate în grad de handicap. Pentru stăruinţa şi demnitatea acestor persoane vom veni cu aceste puncte suplimentare, puncte de sprijin, astfel încât veniturile acestora să fie adecvate”, a conchis ea.

Ministra Simona Bucura Oprescu s-a întâlnit, luni, la Tulcea, cu reprezentanţii pensionarilor din judeţ şi apoi a vizitat instituţii din subordinea Ministerului Muncii.

Pe 19 septembrie, câteva mii de persoane nevăzătoare au protestat, la Guvern, fiind revoltate că noua lege a pensiilor le taie, pe hârtie, până la 80% din venituri. Asta înseamnă că, ani de zile, pensiile lor vor fi înghețate. Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, după ce s-a întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanții asociațiilor de nevăzători, că va fi menținut nivelul pensiilor de care beneficiază în prezent și legea va fi completată cu venituri cu noi forme de sprijin pentru o viață decentă. El a mai spus că o propunere legislativă va fi inițiată de Executiv, iar Parlamentul va adopta noile reglementări în luna noiembrie.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Cum a murit Jimi Hendrix la numai 27 de ani. Povestea unuia din cei mai mari chitariști ai lumii
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Avertismentul unui specialist HR: „Urmează un val de concedieri”. Ce trebuie să facă angajații pentru a nu fi...
Newsweek
Ce impozit plătești dacă ai pensie între 1.281 lei și 6.000 lei, din 1 octombrie? Legea se modifică!
Digi FM
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am trecut prin...
Digi World
Cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee. 1,5 miliarde de obiecte cosmice, descoperite în 13 ani de...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Părinții ei sunt celebri la Hollywood, iar acum joacă în primul său film major. Până la 21 de ani, a pășit de...
UTV
Theo Rose face sacrificii pentru a petrece timp cu fiul ei, Sasha: „Sufar de fiecare data cand lipsesc mult...