Exclusiv Statul la stat. Mii de tone de gunoi se adună sub ochii autorităților, iar instituțiile se ceartă între ele în loc să rezolve problema

Toma Petcu Data publicării:
munti de gunoaie in bucuresti
Mii de tone de gunoi se adună sub ochii autorităților, iar instituțiile se ceartă între ele în loc să rezolve problema.

În București, fenomenul depozitării ilegale a deșeurilor provenite din construcții a scăpat complet de sub control. Mii de tone de gunoi sunt aruncate la întâmplare din centrul orașului și până la periferie. Adevărate bombe cu ceas pentru locuitorii Capitalei. În plus, au apărut rețele bine organizate care fac o avere din depozitarea ilegală a deșeurilor pe terenurile virane. Revoltător este că funcționarii statului se fac că nu văd. Doar constată, mai dau câte o amendă și atât. Instituțiile publice au ajuns să se certe între ele în loc să găsească împreună o soluție. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la stat.

Toma Petcu, reporter Digi24: Dacă nu aș fi aici, dacă nu aș vedea cu ochii mei și cineva mi-ar povesti, nu l-aș crede, aș spune „domnule, e o glumă, sau exagerezi”. Nu, nu este o glumă, este incredibil cât gunoi poate să fie aici. Gândiți-vă că noi suntem la parterul, cumva, al acestei clădiri, sau foste clădiri, ce o fi fost aici. Și uitați-vă puțin la ce nivel a ajuns gunoiul, undeva la trei metri, la o înălțime de trei metri. Este absolut incredibil. Ca un adevărat alpinist am reușit să cuceresc vârful de BCA din București, capitală europeană, strada Carierei.

Locul este situat în sectorul 1 și vestit în tot orașul pentru miile de tone de gunoi aruncate la întâmplare, aici. La întâmplare, dar nu întâmplător. În ultimii ani, în București și zona limitrofă, piața imobiliară a explodat. Sute de hectare de teren agricol sunt acum cartiere rezidențiale. Toate deșeurile provenite din aceste construcții trebuie duse undeva. Depozitarea în spații legale nu este tocmai ieftină așa că, peste noapte, au apărut tot felul de „binevoitori” care se oferă să te scape de moloz la prețuri mult mai mici decât o firmă autorizată.

Andrei Corlan, comisar Garda Națională de Mediu: În București avem o situație destul de dramatică în ceea ce înseamnă abandonările necontrolate de deșeuri.

Fenomenul a luat o amploare uriașă creându-se adevărate rețele infracționale.

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu: Așa e peste tot, ca o anvelopă, la nivelul României, businessul negru cu deșeuri este mai profitabil decât businessul cu droguri, asta este un paradox la nivel european.

Octavian Berceanu a condus vreme de șapte luni Garda Națională de Mediu. Experiența lui arată că există instituții sau funcționari ai statului care din anumite interese, ori pur și simplu din nepăsare, încurajează acest fenomen.

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu: Cumva a fost o nepăsare și din partea primăriilor, asta este clar, și a altor instituții cum ar fi Garda de Mediu care nu recunoștea la momentul respectiv existența acestor depozite. Iar ele s-au tranformat într-un business de unde s-au câștigat milioane de euro, pentru că am avut mii de mașini care au venit și au răsturanat gunoiul aici, cu 200, 300 de euro mașina. A fost un lanț de businessuri la negru, cu clanuri, cu funcționari din primărie, cu funcționari probabil și din Garda de Mediu care au închis ochii, și din Poliția Română, pentru că Poliția Română chiar a râs de mine când i-am chemat să vină să vadă ce se întâmplă aici.

Mai grav este că pe acest teren au ajuns deșeuri provenite de la lucrări ale statului român, mai exact ale unor primării de sector. Adică fix acele instituții care trebuie să combată acest fenomen și să îi prindă pe cei care aruncă ilegal gunoiul.

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu: Sunt deșeuri provenite din lucrări de asfaltare - bitum, bucăți mari de asflat, bucăți mari de borduri, tot ce a însemnat acest gunoi din amenajarea șoselelor, trotuarelor, locurilor și spațiilor publice, de la primărie, a fost aruncat aici.
Reporter: Ce primărie aducea?
Octavian Berceanu: Șase.
Reporter: Primăria Sectorului 6.
Octavian Berceanu: Da.
Reporter: Asta în ce an se întîmpla?
Octavian Berceanu: Înainte de 2019.

Primar al Sectorului 6 era pe atunci social-democratul Gabriel Mutu. Spune că nu are cunoștință de așa ceva.

Gabriel Mutu, senator PSD, fost primar Sector 6: Nu pot să am garanția că acele firme nu practicau treaba asta, dar ce pot să vă spun este că mie ca primar, sau instituția primarului, sau primăria în sine nu putea să intervină în partea, hai să spunem privată a companiei, să îi cer să mă duc să verific, că nu aveam dreptul legal să fac treaba asta.

De ce nu poate fi stopat acest fenomen? Simplu! Pentru că nu se vrea cu adevărat, iar instituțiile care ar trebui să lucreze împreună se boicotează reciproc. Depozitul ilegal de pe Drumul Carierei este cel mai clar exemplu despre cum două instituții ale statului preferă să se certe în loc să colaboreze pentru a rezolva problema. Garda de Mediu a amendat în repetate rânduri Primăria Sectorului 1 pentru că nu a salubrizat terenul respectiv. Primăria spune însă că nu poate intra pe o proprietate privată fără o decizie a instanței.

Oliver Păiuși, viceprimar Sectorul 1: Avem nevoie de un sprijin real din partea Gărzii de Mediu, nu doar să primim amenzi pentru faptul că nu am degajat un teren proprietate privată și asupra căruia nu avem o hotărâre definitivă să intervenim, cum este cazul Carierei unde am fost amendați de trei ori, în condițiile în care este o proprietate privată, nu putem să intervenim să intrăm pe acea proprietate privată.

Ba se poate, cred comisarii de la mediu.

Andrei Corlan, comisar Garda Națională de Mediu: Primăria are dreptul să intervină asupra acelui teren, să colecteze deșeurile, după care să identifice proprietarul și să se îndrepte împotriva lui pentru recuperarea costurilor. Sancțiunea contravențională nu neapărat rezolvă problema dar este atributul nostrul legal de a da aceste sancțiuni.

Din acest război surd nu pierd funcționarii statului care își trimit săgeți între ei, ci doar cetățenii, oamenii care locuiesc în zonă și sunt nevoiți să suporte mizeria în fiecare zi.

Bărbat: Ne-au infestat și pe noi șobolanii, prin barăci acolo, au intrat.
Reporter: Serios.
Bărbat: Da, sigur că da.
Reporter: Păi și ce faceți?
Bărbat: Ce să facem? Le mai punem otravă, mai avem niște câini din aceștia anume pentru ei, îi mai omoară.
Reporter: V-ați obișnuit cu ei...
Bărbat: Ne-am obișnuit.

Băiețelul din imagine nu are mai mult de 10 ani. În fiecare zi, cu ghiozdanul în spate, trece printre gunoaie pentru a merge la școală. Dureros este că, aproape s-a obișnuit cu peisajul și nu i se mai pare nimic anormal.

Reporter: Salut, tu mergi la școală?
Băiat: Da.
Reporter: Și vii în fiecare zi pe aici, pe lângă gunoiul ăsta?
Băiat: Da.
Reporter: Cum ți se pare, cum este să treci pe lângă gunouiul ăsta în fiecare zi?
Băiat: Păi nu știu, e cam nasol că miroase.

Drumul Carierei este doar un exemplu. În Capitală, există alte câteva zeci de asemenea depozite ilegale. Unul, întins pe o suprafață uriașă se află în sectorul 5 pe terenurile cuprinse între Stadionul Steaua și Cimitirul Ghencea Militar 2.

Andrei Corlan, comisar Garda Națională de Mediu: A fost sancționată Primăria Sectorului 5 de către Garda de Mediu cu o sancțiune de 50 de mii de lei. Primăria Sectorului 5 a identificat și somat mai mulți proprietari de teren și ne așteptăm ca dânșii să ecologizeze zona din sector și să se îndrepte împotriva proprietarilor.

Când va fi ecologizată zona, nimeni nu știe. Singurul lucru cert este că suprafața de gunoi crește de la an.

Toma Petcu, reporter Digi24: M-am tot gândit ce aș putea să spun, astfel încât să descriu cât mai bine ceea ce văd în jur, ceea ce există în jurul meu, și credeți-mă că nu îmi vin cuvintele, efectiv nu îmi găsesc cuvinetele, atât de mare este dezastrul aici. Oriunde te-ai uita, cât vezi cu ochii este plin de gunoi, fără niciun fel de exagerare. Știți ce este cu adevărat dureros? Că acolo în fața mea se vede Parlamentul României și Catedrala Mânturiri Neamului, nu mai spun că aici este stadionul Steaua, stadionul Ghencea, asta este marea durere, suntem la doi pași de centrul Bucureștiului, capitală europeană.

Lucrurile se vor putea schimba abia în momentul în care angajații statului, indiferent de instituția în care lucrează, vor conștientiza că sunt în slujba cetățenilor și nu a unor grupuri de interese. Că menirea lor este de a oferi servicii publice de cea mai bună calitate celor care le plătesc salariile și nu munți de gunoaie, șobolani și aer poluat.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...