Nablus. Un oraş mic din Cisiordania. O zonă unde aproape că nici nu simţi conflictul de generaţii dintre palestinieni şi israelieni. La prima vedere, un oraş înghesuit din Cisiordania. Puţini ştiu însă că de aici a plecat unul dintre cei mai admiraţi oameni care acum trăiesc în România: Raed Arafat.
Printre străzile înguste, echipa Digi24 ajunge la ceea ce odată era afacerea familiei Arafat, cea mai mare fabrică de săpun din Nablus. Astăzi este un muzeu întreţinut de nimeni altul decât vărul medicului Raed Arafat.
Naser Arafat este cel care îi întâmpină pe jurnaliști. Vărul celui care a înfiinţat în România, sistemul de urgenţă SMURD. Îşi aminteşte şi acum primii paşi pe care doctorul Raed Arafat i-a făcut spre ţara noastră. „Să studiezi medicina nu era posibil în teritoriile palestiniene, în acele vremuri”, spune Naser Arafat.
Iar Raed, un tânăr absolvent de liceu, asta îşi dorea. A ales România ca mulţi dintre tinerii din Cisiordania. Şi-a convins tatăl să-l ajute să studieze aici şi a plecat să urmeze facultatea de medicină. „A fost alegerea lui şi oriunde s-ar duce, este un palestinian din familia Arafat”, adaugă Naser Arafat.
Un drum corect
Medicul Raed Arafat îşi aminteşte de anii petrecuţi alături de familie, dar este convins că drumul spre medicină şi spre ţara care l-a adoptat a fost ales corect.
„Casa pentru mine e România, dar și acolo e casa. E normal că nimeni nu uită locul în care a trăit. Să fac medicină. Ăsta era motivul principal”, spune Raed Arafat.
Acum, după ce a reuşit mai mult decât şi-a propus la plecarea din Cisiordania, Raed Arafat consideră că trecutul lui este legat de locurile natale, dar România a reuşit să-i împlinească visul.
Urmăriţi reportajul realizat de Laurenţiu Rădulescu şi Gabriel Boţoghină în materialul video atașat.
Citiţi şi
SPECIAL Digi24. Un zid, între Israel și Cisiordania, care desparte destine
SPECIAL Digi24. Fugari din calea armelor, la adăpost în taberele de refugiați
SPECIAL DIGI24. Un conflict, milioane de victime
SPECIAL Digi24. Laurențiu Rădulescu: Am filmat şi în orașe închise militar
SPECIAL Digi24. Între Israel şi Cisiordania stau doar documente contestate şi organisme de pace