Dincolo de euforia plecării sau a sosirii într-un loc nou, în spatele cafenelelor cochete şi magazinelor de suveniruri, aeroporturile ascund o lume în permanenţă alertă - o lume agitată, mereu precaută, lumea poliţiştilor de frontieră care supraveghează miile de pasageri care intră în România.
Aeroportul Otopeni este una dintre principalele porţi de intrare a drogurilor în Europa. Bărbatul dezbrăcat din reportajul Digi24, atent la punga de la picioarele sale, este un cetăţean bulgar, prins săptămâna trecută cu 800 de grame de cocaină în stomac. Racolat de unul dintre locotenenţii unui lord al drogurilor din America de Sud, bulgarul spera să ajungă în ţara natală şi să primească puţin peste 1000 de euro pentru transport, dar a fost prins cu ajutorul unui scaner cu raze X.
„Unul dintre traficanţii de droguri, dintre şefii acestor celule care recrutează, a declarat la o anchetă că în fiecare moment are un cărăuş în aer”, explică un ofiţer.
Cu o simplă expunere la scanner, caşetele cu droguri din abdomenul cărăuşilor devin evidente. În cazul cetăţeanului bulgar, imaginile au dezvăluit 90 de caşete.
Bănuielile ofiţerilor de la frontieră s-au adeverit până acum de fiecare dată: toţi cei scanaţi aveau droguri în stomac.
Aparatul a fost donat de poliţiştii olandezi după ce românii i-au ajutat să facă o captură impresionantă de stupefiante. În România sunt două astfel de scanere, printre cele mai performante din Europa, iar poliţiştii de frontieră au capturat câteva kilograme de droguri. În faţa scanerelor, suspecţii recunosc că au înghiţit stupefiantele.
Consumatorii şi traficanţii neexperimentaţi aduc drogurile în România în bagaje. Ascunse în diferite buzunare secrete ale genţilor şi învelite în pungi de plasic, cantităţi mici de heroină, cocaină sau canabis pot trece neobservate de filtrele de securitate. Pentru asta există Mebat, un ciobănesc belgian antrenat să găsească droguri, care are şi el în palmares capturi de câteva kilograme deja.
România este însă şi o ţară în care şefii temutelor carteluri de droguri vin la negocieri. Nu pot fi opriţi de poliţiştii de frontieră, dar sunt atent monitorizaţi de ofiţerii de la crimă organizată. Poliţiştii antidrog îi urmăresc pas cu pas, iar după ce pun la cale transporturi de sute de milioane de dolari şi trimit containere spre Europa, traficanţii sunt arestaţi.