Dosarul Revoluției trebuie să răspundă la întrebări dureroase: cine este vinovat pentru că mii de oameni au fost împuşcaţi în decembrie 1989. Peste 1.000 dintre ei sunt acum nume pe cruci. Restul au supravieţuit. Sunt ori infirmi ori se luptă şi acum cu amintirile de coşmar. Niciun procuror nu a reușit în ultimii 25 de ani să găsească răspunsuri şi să trimită vinovații în fața justiției. An de an, teancul declaraţiilor creşte.
Digi24 a avut acces într-un loc bine păzit din clădirea Parchetului General. Aici, pe câteva rafturi, se află întreagă istorie a revoluției din decembrie 1989.
Aici este de fapt arhiva secției parchetelor militare, locul în care se regăsesc toate volumele de urmărire penală din ultimii 25 de ani, adică de la Revoluție și până în prezent. Sunt aproximativ 200 de volume ce reprezintă evenimentele din Piața Universității și de la Penitenciarul Jilava, adică locul în care au murit cele mai multe persoane. Merge mai departe cu zona Radio - peste 50 de volume, la fel și în zona Palatului Telefoanelor. Sunt declarații de martori, expertize.
Ancheta a fost mult întârziată prin decizii ale Curții Constituționale care au plimbat dosarul între parchete. Ani de zile nu s-a făcut niciun act de urmărire penală și nicio audiere. Curtea Europenă a Drepturilor Omului a cerut României să rezolve cât mai repede acest dosar. Parchetul General s-a angajat că va încheia cercetările anul acesta. Este imposibil. În februarie, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, dosarul a fost mutat de la parchetul civil la cel militar. O nouă echipă de procurori trebuie să ia de la capăt totul, filă cu filă.
Fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu este descrisă în volumele care se regăsesc în această încăpere. Un loc important îl ocupă și momentul ocupării Televiziunii Publice, peste 120 de volume. Foarte mulți oameni au povestit ce s-a întâmplat în acea zi. Într-o cutie sunt filmările care au fost făcute în Piața Universității și în fața clădirii Comitetului Central. Un alt lucru - întreaga poveste a generalului Vasile Milea.
Ancheta de la Revoluție nu este singura care trenează. Recent, Romania a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru modul în care a fost investigată Mineriada din 1990. Doar o mică parte din acest dosar mai este în lucru. Majoritatea cercetărilor au fost clasate.