Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor era obligatoriu pentru România, în momentul în care voia să adere la Uniunea Europeană. Prin SNIIA, se garanta că România va avea în permanenţă o evidenţă a naşterilor, a deceselor, a vânzărilor şi a sacrificărilor de animale din ferme sau din gospodării.
Dar SNIIA s-a dovedit o afacere bănoasă pentru o singură firmă şi a produs statului o gaură neagră. În 10 ani, sistemul a înghiţit, ilegal, peste 163 de milioane de euro.
„S-a heckărit sistemul pur şi simplu. Au intrat în sistemul informatic”, spune deputatul PSD Liviu Harbuz, fost preşedinte al ANSVSA.
„Asta este crimă organizată. În momentul în care tu iei crotaliile şi spui că ai fermă şi tu n-ai, după care iei hârtiile de la stat... Ce rost mai are să discutăm. Asta e hoţie şi trebuie pedepsită ca atare”, consideră deputatul Nini Săpunaru, şeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.
„Sunt animale care nu au fost găsite la inspecţii în exploataţii şi au fost trecute într-o exploataţie virtuală, poate vor fi găsite ulterior”, explică Vladimir Mănăstireanu, preşedinte al ANSVSA.
„Avem animale în pungă. Acum nu demult s-au găsit oi la unul în pod. 400 de crotalii... Nu avea animalele, dar avea crotaliile”, afirmă Marcel Andrei, fermier.
Pentru faptul că sistemul a fost fraudat... nimeni nu a fost pedepsit, iar banii nu au fost recuperaţi.
„Nu ştiu. Nu cunosc problema aceasta. Nu cunosc că există o eroare de 9,5 milioane de capete. (...) ANSV-ul este în subordinea primului ministru”, declară Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
„Am o mare rugăminte, mă credeţi că nu ştiu despre ce mă întrebaţi? Prin purtătorul de cuvânt vă răspund cu mare plăcere”, este şi răspunsul dat de premierul Victor Ponta.
Cine e responsabil de paguba de 163 de milioane de euro şi cine sunt personajele din spatele fraudei aflaţi astăzi, de la ora 21, la „Jurnalul de seară”.